Aaviksoo ja rektorid allkirjastasid ülikoolide suurema rahastamise lepingud

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna allkirjastasid haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo ning kuue avalik-õigusliku ülikooli rektorid tulemuslepingud, millega suurendatakse ülikoolide rahastamist.

Lepingute järgi suureneb uue vastuvõtu rahastamine ülikoolides võrreldes 2012. aastaga 12 miljonilt eurolt 18 miljonile eurole, mis on kolmandiku suurem senisel riiklikul koolitustellimusel põhinenud vastuvõtu eelarvest.

Aaviksoo ütles, et muudatused ülikoolide rahastamises tehakse kahe suure eesmärgi nimel – tagada kõrgharidusele parem ligipääs ja anda noortele nende huvidele ning samas ka ühiskonna vajadustele vastav kvaliteetne kõrgharidus.

Minister osutas, et nüüd liigub reformi raskuskese ministeeriumi- ja valitsuskoridoridest edasi ülikoolidesse ning seal ei saa vaidlused ja arutelud olema lihtsamad kui need, mis toimusid riigikogus ja huvigruppide vahel.

Tegevustoetuste süsteemile üle minnes loobutakse riikliku koolitustellimuse mõistest ja selle aluseks olnud koefitsientide ning baasmaksumuste mehhanismist. Kõrgkoolidele eraldatakse edaspidi õppe läbiviimiseks riigieelarvest tegevustoetust ning oluline on, et iga ülikool saab ise otsustada, kui palju õppekohti erinevates õppevaldkondades luuakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles