Skandaal seab panga IT-juhi palgamõrva uude valgusse

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aare Tomson lasti maha oma kodutrepikoja ees. Kuriteokohal käis ka Tallinna politsei mõrvaosakonna tollane juht Sergei Elošvili (pildil keskel).
Aare Tomson lasti maha oma kodutrepikoja ees. Kuriteokohal käis ka Tallinna politsei mõrvaosakonna tollane juht Sergei Elošvili (pildil keskel). Foto: Küllike Rooväli

Kas kunagise Põhja-Eesti Panga andmetöötlusosakonna juhi Aare Tomsoni lahendamata palgamõrva ja Eestis äsja puhkenud VEB Fondi skandaali vahel võib olla seos? Ei saa välistada. Eriti kui analüüsida tõendamatuse tõttu lõpetatud kriminaalasja toimikus olevaid tunnistusi.

1996. aasta 11. jaanuar, Õismäel Ehitajate tee 127. Õhtul kell 18.30 paiku peatub maja ees tume sõiduauto Ford Escort. Sellest väljub äsja juuksuris käinud, diplomaatkohvrit kandev keskealine, viisakalt riietatud mees. Ta suundub joonelt korterelamu trepikoja suunas.

Sama trepikoja ees külmetab juba viimased tund aega põlvedeni mantlis ja armee nokamütsiga sarnanevat peakatet kandev, umbes 175 sentimeetrit pikk, turske kehaehitusega pealtnäha 45-aastane mees. Ootamatult tõmbab ta taskust püstoli TT ja tulistab tema poole tulevat meest. Ohver kukub. Kurjategija teeb maaslamava mehe pihta veel paar lasku.

Iga lasku saadab püstolitorust väljatulev tuleleek. See jääb pimeda ilmaga eredalt meelde veretöö ainsale otsesele tunnistajale, sama maja elanikule. Seejärel näeb tunnistaja, kuidas tapja kaob «enesekindla» sörkjooksuga maja taha polikliiniku suunas.

Sündmuskohale kihutab uurimisgrupp. Selgub, et tapetud on Aare Tomson (32), Põhja-Eesti Panga (PEP) andmetöötlusosakonna juht. Talle on lastud kaks kuuli rindkeresse ja üks reide. Palgamõrvarite «firmamärk» – kontroll-lask pähe – jäeti tegemata.

Surnukeha kõrval on diplomaatkohver, milles kaks CD-plaati raskemuusikaga, müts, Eesti Ekspressi värske number ja arvutidiskett kirjaga High deposity. Mõrva ainsast pealtnägijast pole uurijaile abi. Ta nägi tapjat vaid profiilis, mistõttu ei tunneks ta inimest nägupidi ära.

Esialgu ongi kõik. 1996. aasta oli aeg, kus tapmisi Tallinnas toimus sisuliselt iga päev. Märkimisväärne osa neist pandi toime tulirelvaga ja olid eelnevalt hoolikalt planeeritud. Ent ühe panga IT-osakonna juhi tapmine oli politsei jaoks siiski erakordne sündmus. Taasiseseisvunud Eestis pole tapetud ühtegi panga juhtivtöötajat. Seda kuni tänaseni.

Mida ebaharilikku võis pangast töölt lahkumist plaaninud IT-juht PEPi kontodelt vaevalt kümmekond päeva enne palgamõrva leida?

Miks käisid Tomsoni surma järel tema kodus arvutit uurimas PEPi töötajad, kellega kaasas oli inimene ka Eesti Pangast, loe Postimees Plussist või Postimehe paberlehest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles