Kivirähk: tühised äärmused said pronksöö tõttu ühiskonnas liigsuure kõlapinna

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vandaalitsemine pronksööl.
Vandaalitsemine pronksööl. Foto: Liis Treimann

Sotsioloog Juhan Kivirähk leiab, et üks pronksöö tagajärgi on näiteks ka selles, et tühised äärmused on Eesti ühiskonnas saanud liigsuure kõlapinna.

«Venelaste nimel esineks justkui Öine Vahtkond ja eestlaste nimel Martin Helme sugused kisakõrid,» ütles ta Vikerraadio uudistele.

Kivirähk, kes pronksöö järel võttis teravalt sõna ja kritiseeris valitsuse tegevust, möönis, et enamik eestlasi on rahul pronkssõduri praeguse asukohaga sõjaväekalmistul.

Samas rõhutas ta, et olukorda saanuks teistmoodi lahendada, tuginedes ühiskonna rahumeelsetele osadele ning mitte lastes lahendusel vägivaldseks muutuda.

Kivirähk rõhutas, et lõhe ühiskonnas on praegu kindlasti suurem, kui enne pronksöid ning mitte-eestlased ei usalda eriti Eesti riiki, mis tuleb aga kasuks vaid Venemaale.

Pronksöö lahendus on tema meelest õpikunäide selle kohta, kuidas sädemest tõuseb leek ning kuidas kindlasti käituda ei tohiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles