Ekspiiskopist president palus rahva ees andestust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fernando Lugo
Fernando Lugo Foto: Reuters / Scanpix

Brasiilia ja Argentina vahel asuvas väikeriigis Paraguays on viimase kahe nädala jooksul furoori tekitanud omapärane poliit­skandaal, mille keskmes on aasta eest presidendiks valitud Fernando Lugo (57) ning kolm naist, kes väidavad, et said temaga lapse ajal, mil ta tegutses katoliku piiskopina.




Skandaal jõudis avalikkuse ette kahe nädala eest, mil 26-aastase Viviana Carrillo advokaadid pöördusid kohtusse leidmaks kinnitust naise väitele, et Lugo on tema kaheaastase lapse Guillermo isa. Lugo kunagine koguduseliige Carrillo väitis, et alustas suhet Lugoga 16-aastasena, mil piiskop oma «kenade sõnade ja ilusate väljenditega» ta ära võrgutas.



Väite ilmnedes süüdistas president esmalt opositsiooni laimukampaania korraldamises, ent kinnitas juba mõne päeva möödudes oma isadust, selgitades, et nõrkusehoos võib igaüks ahvatlusele järele anda. Kohaliku meedia teatel kolisid Carrillo ja Guillermo eelmisel nädalal presidendi residentsi. Olgu lisatud, et Lugo ise elab isiklikus elumajas.



Skandaal kogus aga hoogu eelmisel esmaspäeval, mil 27-aastase seebimüüja Benigna Leguizamoni advokaadid teatasid, et Lugo on tema kuueaastase poja isa, ning nõudsid DNA-testide läbiviimist.



Kaks päeva hiljem väitis 39-aastane lasteaiajuhataja Damiana Hortensia Moran Amarilla, et Lugo on ka tema 16 kuu vanuse poja Juan Pablo isa. Ka Moranil on kavas pöörduda kohtu poole, et oma väidetele kinnitust leida.



Lugo ütles reedel, et alusetute kuulujuttude pärast ta tagasi astuda et kavatse, ning lükkas ümber nii Leguizamoni kui Morani väited. Siiski palus ta skandaali pärast vabandust. «Palun andestust,» ütles ta televisioonis AFP teatel. «Minu kavatsus ei olnud kedagi solvata ja kui keegi tunneb end selles olukorras lööduna või solvatuna, ei kõhkle ma andestust palumast, kuna vedasin alt kirikut, riiki, kodanikke ja neid, kes minusse uskusid.»



Lugo tegutses aastatel 1995 kuni 2004 ühes Paraguay vaeses piirkonnas piiskopina, kuid loobus jumalasulase ametist 2007. aasta detsembris, mil teatas otsusest presidendiks kandideerida. Ühe kohaliku piiskopi sõnul teadsid kirikujuhid Lugo afääridest juba varem, ent vaikisid tema vastu esitatud kaebused maha.



Rahva seas Vaeste Piiskopi hüüdnime teeninud Lugo valiti presidendiks aasta eest, mil ta tõrjus võimult Paraguayd enne seda 61 aastat valitsenud Colorado Partei.



Presidendikampaania ajal iseloomustas Lugo end ausa ja alandliku mehena, kes veetis 11 aastat kirikuõpetajana, elades ja töötades koos vaestega.



Tema suur populaarsus on viimastel nädalatel aga vähenenud, kuna skandaal on õõnestanud Lugo mainet kõlbelise mehena.



Ent on ka neid, kes arvavad, et skandaal võib Lugole Paraguay-taolises patriarhaalses macho-ühiskonnas hoopis kasuks tulla. «Lugo on tõestanud oma mehisust, ja see on omadus, mida osa rahvast oma juhilt ootab,» ütles poliitikaanalüütik Alfredo Boccia uudisteagentuurile AP.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles