Koolinoored soovivad õppetoetusi ka gümnaasiumites

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilasesinduste Assamblee foorum Sillamäel
Õpilasesinduste Assamblee foorum Sillamäel Foto: Õpilasesinduste Assamblee

Sillamäel toimunud Õpilasesinduste Assamblee foorumil tegid vene õppekeelega koolinoored ettepaneku kehtestada gümnaasiumis õppetoetuste süsteemi, mis aitaks motiveerida edukaid õpilasi ning tõsta üldisemalt õpitulemuste taset gümnaasiumiastmes.

Õpilasesinduste Assamblee peasekretäri Sergei Metlevi sõnul on organisatsioon seisukohal, et tingimused gümnaasiumi pääsemiseks peavad olema ranged: «Gümnaasiumi aste on õpilastele vabatahtlik ning vajalik õpingute jätkamiseks ülikoolis. Noortel, kel pole plaanis astuda kõrgkooli, pole ka mõtet raisata sellele kolm aastat oma elust,» leidis Metlev.

Assamblee teeb ministeeriumile ettepaneku kehtestada gümnaasiumis samasugune õppetoetuse süsteemi, mis praegu toimib kutse- ja kõrgkoolides. «Neid noori, kes õpivad gümnaasiumis edukalt, on aktiivsed ühiskonnaelus, osalevad spordivõistlustel või aineolümpiaadidel, täiendavalt innustada ja motiveerida,» põhjendas Metlev.

Assamblee arutas foorumil loodavat põhikooli ja gümnaasiumi seadust, mis näeb ette põhikooli ja gümnaasiumi lahutamist 2011/2012 õppeaastaks ning suurte gümnaasiumide asutamist vähemalt kolme paralleeliga igas klassiastmes.

Üldjoontes on õpilaste hinnangul riigi kavandatud muudatused positiivsed.

«Suured gümnaasiumid muutuvad konkurentsivõimelisemaks, valikainete arv suureneb, õpetajad saavad töötada täiskoormusega,» ütles Sillamäe Kannuka kooli õpilasesinduse aseesimees Jekaterina Kapustina. «Samas on oluline tagada kõikidele edukatele õpilastele võimalus jätkata oma õpinguid gümnaasiumis, sõltumata nende elukohast. Ida-Virumaal on transpordi ja õpilaskodude probleem sama suur nagu ka teistes Eesti piirkondades, mis asuvad väljaspool Tallinna ja Tartut,» märkis Kapustina.

Õpilasesinduste Assamblee on avatud koostöövorm, mis on loodud õpilaste õiguste kaitseks ja kooli haridus- ja noorsoopoliitika mõjutamiseks, selle koosseisu kuulub 58 vene õppekeelega gümnaasiumiastmega kooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles