Õpetajate täpne palgastatistika riputatakse internetti

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate meeleavaldus Vabaduse väljakul.
Õpetajate meeleavaldus Vabaduse väljakul. Foto: Stanislav Moshkov/Den za Dnjom

Haridusministeerium hakkab igakuiselt avalikustama õpetajate palgastatistikat omavalitsuste ja koolide lõikes, et kõik asjaosalised saaksid jälgida, kuidas riigi eraldatud raha kasutamine toimub.

Haridustminister Jaak Aaviksoo selgitas valitsuse pressikonverentsil, et tänavu läheb riigieelarvest kohalikele omavalitsustele 160 miljonit, mis 10 870 ametikohale jagatuna (miinus maksud) tähendab iga õpetaja kohta kuus 915 eurot. See peaks aasta lõpuks kujunema Eesti õpetajate keskmiseks palgaks. 

See raha on sihtotstarbeline ja peab jõudma õpetajateni, rõhutas minister. Ehkki lisaks annab riik raha koolijuhtide palkadeks, lubatakse siiski omavalitsuste palvel õpetajate palgatoetusest maksimaalselt 2 protsenti kasutada õppealajuhatajate ja direktorite palkadeks.

Et kõik asjaosalised saaksid jälgida, kuidas seda raha tegelikult kasutatakse, hakkab haridusministeerium igakuiselt õpetajate palgastatistikat internetis avalikustama.

Infot hakatakse avaldama paarikuise viivitusega ehk tänavu jaanuarikuu andmed avalikustatakse märtsis-aprillis. «Paarikuuse hilinemisega on võimalik saada online-ülevaade õpetajate palkadest,» lubas minister.

Aaviksoo rõhutas, et riigilt saavad õpetajad rohkem raha. «Loodan, et see jutt, et palgaraha on veeretatud kohalike omavalitsuste õlgadele või võetakse kuskitl mujalt, jääb järele. See raha on määruses sihtotstarbeliselt ja ainuüksi õpetajate palkadeks kirjas, seda on piisavalt ja me tahame olla kindlad, et see raha jõuab sinna, kuhu on ette nähtud,» ütles minister.

Aaviksoo lootis, et tasapisi lahendatakse vastuseisud, mis paljuski tingitud usaldamatusest ja ebaselgusest palgaraha kasutamisel, vähenevad, kui numbrid saavad selgeks.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles