Ekspertide meelest vajab Eesti riigiarhitekti

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitektuurikeskuse juhatuse liige Ülar Mark ütles, et Eesti arhitektuuris on palju probleeme.
Arhitektuurikeskuse juhatuse liige Ülar Mark ütles, et Eesti arhitektuuris on palju probleeme. Foto: Priit Simson.

Eesti arhitektuuri- ja planeerimise alane kompetents on killustatud erinevate ametkondade vahel ning seetõttu vajaks riik riigiarhitekti.

Riigiarhitekti ülesandeks ei oleks aga ombudsmani roll, kui keegi mingi hoonega rahul pole - riigiarhitekt mitte ainult ei koordineeri, vaid üritab tervele riigile luua visiooni, vahendas ERR Uudised «Kultuuriuudiseid».

Advokaat Jüri Raidla arvates oleks riigiarhitekti pädevuses kujundada arvamusi ja seisukohti arhitektuuri kohta ning positiivse propaganda kaudu edendada ja arendada ka arhitektuurialast maitset ja ilumeelt.

Ilu on vaataja silmades, samas arhitektuuris on ilul ka palju konkreetsem määratlus, usub Euroopa Arhitektuuripoliitikate foorumi president Rob Docter.

«Neil päevil on muidugi energiasäästlikkus ja CO2 võtmeteemad nii arhitektuuris kui ka urbanistlikus disainis,» ütles Docter. «Kui teed seda ausalt ja loominguliselt, on tulemus alati ilus.»

Arhitektuurikeskuse juhatuse esimees Ülar Mark ütles, et Eesti arhitektuuris on palju probleeme: näiteks lasub kohalikel omavalitsustel kohustus teostada arhitektuurialast järelevalvet, aga puudub selleks kompetents; või et riigihangete korraldamise peamine eesmärk on saada odavaim pakkumine, mitte kvaliteetseim.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles