Yana Toom: «demograafilisest agooniast» mina ei rääkinud

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom.
Yana Toom. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Tallinna endine abilinnapea, praegu riigikokku kuuluv keskerakondlane Yana Toom ütles kommenteerides Postimehele  portaali Baltija ajakirjanikule antud intervjuud, et tema «demograafilisest agooniast» ei rääkinud.

«Demograafiline agoonia - need on ajakirjaniku sõnad, mitte minu omad. Mul pole õrna aimugi kui palju inimesi elab Moskva linnaosas ja väide selle kohta, et iga aasta me kaotame 5000 kodanikku on ilmselge jaburus.»

«Ajakirjanikuga rääkisime kolm või rohkemgi kuud tagasi ja hoopis ühel teisel teemal. Me rääkisime kahe kultuuriruumi sõjalisest olukorrast – küsimus oli, kas keegi saab selles sõjas võita. Vastus oli, et kultuurisõdades võitjaid ei ole.»

Ta märkis, et kui tahame rahva ja keele püsimist, siis tuleb rõhku panna muudele asjadele, kui omavahelisele võitlusele.

«Meil on siin riigis kogukondade vaheline sõda, selliste sõdade lahendamiseks kulub tavaliselt kaks põlvkonda. Meil on üks põlvkond möödunud aga aega oodata 20 aastat veel ühe põlvkonna möödumiseks, meil ei ole. Me ei saa istuda käed rüpes vaid me peame midagi tegema, et leevendada seda olukorda.»

«Mul on äärmiselt kahju, et minu kontekstist välja tiritud sõnad solvasid eestlasi – minu tegelik sõnum oli see, et eestlaste hirmust oma keele pärast tuleb aru saada ja sellega arvestada. Ning et see hirm teeb asja veelgi keerulisemaks.»

Postimehe küsimusele, kuidas kommenteerib ta poliitikute praegusi ütlusi, vastas Toom, et ei soovi siinkohal neid kommenteerida.

«Ehk see ongi ühe poliitiku ülesanne teiste arvel lisapunkte teenida, kuid tavainimestele ütlen siiski – ma tunnen eesti keele ja kultuuri pärast sama sügavat muret, kui minu tänased rivaalid. Eesti riigi püsima jäämine on tänapäeva suurim väljakutse kogu Eesti rahvale ja selle nimel tulebki ühiselt pingutada selle asemel, et üks teise silmas palke otsima.»

Toom heitis ette, et ajakirjanikud temalt reede õhtul kommentaari ei küsinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles