Savisaar: vene ajakirjanik laenas oma loo teema ju IRLi poliitikult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar ja Yana Toom
Edgar Savisaar ja Yana Toom Foto: Liis Treimann

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar leiab, et Yana Toomi väljaöeldu võib tõeks saada, kuid tema isiklikult usub veel Eestisse.

Küsimusele, kas Savisaar nõustub Yana Toomi arvamusega, et eestlased on väljasurev rahvas ja eesti keel väljasurev keel, vastas Savisaar: «Kui senine parempoolne kurss jätkub, siis kindlasti, kuid mina usun, et eestlased oskavad ennast ja oma maad hoida ning valivad euroopaliku sotsiaal- ja majanduspoliitika, mis annab võimaluse meie rahvuse kestmiseks. Mina usun Eestisse.»

Savisaar hindas reaktsioone Toomi väljaütlemisele tagasihoidlikeks: «Reageerinud on ainult IRL ja sedagi vaid sellepärast, et Vene ajakirjanik laenas oma loo teema (eestlase väljasuremine) ja pealkirja («Eesti haigus») ju Margus Tsahkna 11. oktoobril Postimehes ilmunud artiklist «Eesti riik põeb surmatõbe».»

«Keskerakond on alati seisnud nii sõnades kui tegudes Eesti eest ja sellest ei kavatse me lahti öelda. IRL pole aga Eesti eest seisnud kummaski vormis ja nende praegune reaktsioon kinnitab, et nad ei kavatse Eestile head ka tulevikus,» leidis Keskerakonna esimees.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Urmas Reinsalu teatas Savisaarele vastuseks, et rahvuste vahel hirmu ja vihkamise abil võimu taotlemise agenda on Eesti ühiskonna jaoks vale tee. «Savisaare avaldus, millega ta kaitseb Yana Toomi avaldust ja valib hoopis IRLi ründamise, näitab, et ta annab täieliku heakskiidu sellisele mõtteviisile, mida Yana Toom viljeleb,» lausus ta.

Reinsalu märkis, et Toomi sõnad Tallinna väljaande Stolitsa kodulehel olid, et seni, kuni Eesti põhiseaduses on Eesti riigi eesmärk eesti rahva, kultuuri ja keele säilimine, ei saa rahvustevahelisest leppimisest olla juttugi. «See näitab, mis sorti poliitikat Savisaare partei ajab. Ma kutsun Keskerakonna liikmeid tervele mõistusele ning ühemõtteliselt Toomi ideoloogiast lahti ütlema,» ütles Reinsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles