Euroopa Kohtu kohtunikuks soovib Lõhmuse asemel saada kolm inimest

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti otsib Euroopa Kohtusse uut kohtunikku tagasiastumisest teatanud Uno Lõhmuse asemele.
Eesti otsib Euroopa Kohtusse uut kohtunikku tagasiastumisest teatanud Uno Lõhmuse asemele. Foto: Sille Annuk / Postimees

Euroopa Kohtus Eestit esindavaks kohtunikuks soovib tagasiastumisest teatanud Uno Lõhmuse asemel saada kolm inimest.

Välisministeeriumi pressiesindaja ütles Postimehele, et uue kohtuniku leidmiseks korraldatud konkursile esitas kandideerimisavalduse kolm inimest. Avalduste põhjal valib välisministri moodustatud komisjon Euroopa Kohtu kohtuniku kandidaadi, kelle minister esitab heakskiitmiseks valitsusele.

Kandidaadi sobivuse kohta peab arvamuse andma ka Euroopa Kohtu ja üldkohtu endistest liikmetest, riikide kõrgemate kohtute liikmetest ning tunnustatud ja pädevatest juristidest koosnev komitee. Kohtunik nimetatakse ametisse liikmesriikide valitsuste ühisel kokkuleppel kuueks aastaks.

Euroopa Kohtus Eestit praegu esindav Uno Lõhmus on teatanud, et soovib ametist lahkuda alates tänavu oktoobrist. Tema sõnul kindlustavad pikka aega ametis olevad kohtunikud kohtupraktika stabiilsuse, kuid kohus vajab ka värsket verd. «Kuigi minu ametiaeg lõpeb 2015. aasta oktoobris, otsustasin lahkuda ja anda võimaluse mõnele teisele Eesti juristile mõjutada Euroopa Liidu õigukorra arengut,» ütles ta aasta alguses.

Lõhmus on Euroopa Kohtu kohtunik juba alates 2004. aasta 11. maist, mil ta andis ametivande.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles