Rein Ratas: Keskerakond arutab Toomi väljaütlemisi kindlasti

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna juhatuse liige Rein Ratas
Keskerakonna juhatuse liige Rein Ratas Foto: Toomas Huik

Erakond peab kindlasti arutama riigikogu liikme Yana Toomi väljaütlemisi eesti keele ja eestlaste väljasuremise kohta, leiab Keskerakonna juhatuse liige Rein Ratas. Tema hinnangul on masendav, kui Toom sedasi tõesti arvab.

«Mina ei saa – nii vähese materjali põhjal – aru, kas tema räägib ohust või oma veendumusest. Et oht on mitmetest asjaoludest tingituna: et meie sündimus on väike ja väheneb, väljaränne on suur, tõsised majanduslikud-sotsiaalsed probleemid – see kõik on õige, aga ohud selleks ju ongi, et neid oma teel õigel ajal elimineerida, vältida, edasi minna,» arutles Ratas.

«Aga kui inimene usub seda, et jah, meil ei ole lootust, meie keel kaob, rahvas sureb välja, vaat see on küll juba masendav, kui see nii on. Aga ikkagi, ma ei suutnud kahjuks näha ka selles intervjuus just seda optimismi, usku. Mina usun Eesti tulevikku, eesti rahva püsimisse, eesti keele püsimisse. Me oleme ju lõpuks 800 aasta vältel ületanud kõiki neid ohtusid – olid need katkutõved, suured sõjad, ka ümberrahvastamise katsed, aga me jäime püsima ja ma ei näe mingisugust alust, et nüüd tõsta käed üles ja öelda, et oleme väljasurev rahvas. Nii et mul on kahju, kui mõni inimene on jõudnud teistsugusele veendumusele.»

Kui poliitikud teistest erakondadest on väljendanud arvamust, et selliste veendumustega inimene riigikokku ei sobi ja Keskerakond peaks Yana Toomi tagasi kutsuma, siis Ratas oli selles osas ettevaatlik: «Küsimus on selles, nagu teate, et meil ei ole seda korda. Meie Eesti õigus ei näe ette võimalust kutsuda tagasi valitud kohale jõudnud rahvaesindaja.»

«Kui inimene usub seda, et jah, meil ei ole lootust, meie keel kaob, rahvas sureb välja, vaat see on küll juba masendav.»

«Erakonnal mõjutusvahendid on, aga kas asjaosaline täidab seisukohta, mida erakond väljendab, oleneb temast,» märkis Ratas.

«Kindlasti ma arvan, et erakond siin oma seisukoha välja ütleb. Möödunud on ainult nädalavahetus, ma praegu veel ei ole kuulnud, millal see küsimus võiks arutusele tulla, aga kindlasti tuleb, see on selge.» Tema hinnangul peaks seda teemat arutama erakonna mingi oluline institutsioon - kas juhatus, riigikogu fraktsioon vms.

Ratas ei tahtnud esialgu välja öelda oma isiklikku seisukohta selles küsimuses, sest asi on veel liiga värske ning Yana Toom on ka ise öelnud, et talle on sõnu suhu pandud.

Riigikogu liige, keskerakondlane Yana Toom ütles vene portaali Baltija ajakirjanikule antud intervjuus, et eesti keel on väljasurev keel ning eestlased väljasurev rahvas. Laupäeva hommikul teatas ta aga meediale, et nii intervjuu ilmutanud Baltija kui ka Postimees on tema sõnu moonutanud. «Mul on äärmiselt kahju, et minu kontekstist välja tiritud sõnad solvasid eestlasi – minu tegelik sõnum oli see, et eestlaste hirmust oma keele pärast tuleb aru saada ja sellega arvestada. Ning et see hirm teeb asja veelgi keerulisemaks,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles