Võru suitsusauna tava esitatakse UNESCO vaimse pärandi nimekirja

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsusaun
Suitsusaun Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Võrumaa kogukonna algatusel on valminud taotlus Võrumaa suitsusaunatava esitamiseks UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja.

«Oleme seisukohal, et suitsusaunatava taotlus vastab UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja kriteeriumidele ning toetame selle esitamist UNESCOle,» kirjutavad UNESCO Eesti Rahvusliku Komisjoni juhataja Kerli Gutman ja nõukogu esimees Kristin Kuutma oma kirjas kultuuriministrile.  

«Suitsusaunatava kandmine esindusnimekirja aitaks nii võrokeste kogukonnas, Eestis kui ka kogu maailmas suurendada teadlikkust elava pärandi olemusest ja tähendusest. Samuti oleks see tunnustus eelkõige kogukonna, aga ka riigi tegevusele oma vaimse pärandi hoidmisel ja kaitsmisel,» leiab komisjon oma kirjas.

Erinevalt UNESCO maailmapärandi nimekirjast pole vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja kandmise eelduseks kultuuriilmingu erakordne ülemaailmne väärtus ega unikaalsus.

«Suitsusaunu leidub ka mujal Eestis ning teistestki riikides, kuid see ei ole Võrumaa suitsusaunatava esitamisel mingiks takistuseks. /--/ Oluline on vaimse pärandi — põlvest põlve edasi antud teadmiste, oskuste, kommete ja tavade — tähendus sellega seotud ja konkreetselt määratletud kogukonna jaoks,» põhjendab komisjon kirjas.

Taotluse koostamist on juhtinud vabatahtlik suitsusauna koostöökogu, kes tegutseb kohalike organisatsioonide toel.

UNESCO Eesti Rahvuslik Komisjon on taotluse koostamist nõustanud alates 2010. aastast ja komisjoni arvates on see protsess suurepärane näide kogukondlikust algatusest ning heast koostööst ülikoolide ja uurimisasutustega, kohalike omavalitsuste ja riigiga.

 Taotluse esitamise tähtaeg on 31. märts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles