Ministeerium: nukuteatri puudujääk on ligi 346 000 eurot

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Nõgene
Paavo Nõgene Foto: Peeter Langovits

Kultuuriministeerium teatas, et algatab nukuteatri makseraskuste põhjuste uurimiseks auditi, ning avalikustas, et möödunud aasta lõpuks oli teatri puudujääk kasvanud ligi 346 000 euroni. 

Kultuuriministeeriumi siseauditi üksus alustab homsest teatris SA Nuku auditit,  et uurida teatris tekkinud pikaajalise makseraskuse põhjused. Audit peab selgitama, kas nukuteatri 2012. aasta majandustegevus on kooskõlas kinnitatud eelarve ja seadusandlusega ning kas finantsvahendeid on kasutatud sihipäraselt, teatas ministeerium.

Kultuuriministeeriumi kantsleri Paavo Nõgene sõnul oli 31. detsembri 2012. aasta seisuga nukuteatri lühiajalised kohustused 402 915 eurot ja käibevara 57 070 eurot, seega ületasid teatri lühiajalised kohustused käibevara 345 845 euroga.

Kantsler lisas, et 2011. aasta lõpus oli sama näitaja 177 278 eurot. Seega on teatri rahaliste vahendite puudujääk aastaga kahekordistunud, mitte vähenenud.

Nõgene selgitas, et nukuteater oli jaanuari palkade maksmiseks mõeldud raha kasutanud juba 10. jaanuariks ligi 90 protsendi ulatuses, kuigi palgapäev on kuu lõpus. Nii pidi ministeerium nukuteatrile jaanuaris tavapärase toetuse ehk 77 196 euro asemel eraldama 136 804 eurot. Seega sai teater jaanuarikuu jooksul kätte ligi kahe kuu toetuse. 

«Vastasel korral oleks jäänud teatri töötajatel kuu lõpus töötasu saamata. Panime eraldise lepingusse kirja, et seda raha saab kasutada vaid töötajate palkadeks ja riigimaksude tasumiseks ja selle lisaeraldise lepingu allkirjastas teatri poolt Meelis Pai,» märkis Nõgene.

«Ministeeriumi teeb murelikuks teatri juhi Meelis Pai jäik finantsraskuste eitamine, sest ka hiljutise autoriõiguste rikkumise ilmsikstulekul pidas teatri juht seda teatrivastaseks rünnakuks. Kui kõik on korras, siis ei ole alust peljata auditit ega selle tulemusi,» ütles Nõgene.

Kantsler rõhutas, et ministeeriumi eesmärk on tagada nukuteatris toimiv töörütm  ja aidata teatril jõuda reaalselt tasakaalustatud eelarveni.

Auditi aruanne valmib veebruari lõpul, selle tulemustest teavitatakse ka SA Nuku nõukogu.

Tänane Postimees kirjutas sellest, et nukuteatril on viimastel kuudel olnud probleeme arvete tasumisega ning väidetavalt jäi oli teatri eelmise aasta miinus 100 000 - 300 000 eurot. Intervjuus Kuku raadiole lükkas teatri direktor Meelis Pai aga jutu makseraskustest tagasi ning kinnitas, et kultuuriministeeriumi rahaeraldus teatrile oli tavapärane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles