Riisalu: Yana Toom ajab kogu aeg mingit oma asja

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Riisalu
Aivar Riisalu Foto: Peeter Langovits

Keskerakonna juhatuse liige Aivar Riisalu ütles, et Yana Toomi väljaütlemisi polnud meeldiv kuulda, ent talle tuleks see siiski andeks anda, sest tegelikult ehk ta ei mõtle niimoodi.

«Ega see meeldiv ole. Yana Toom on kogu aeg ajanud mingit kummalist asja, natuke nagu mingit oma asja,» leidis Riisalu.

«Ma ei saa aru, miks talle on kasulik kahe kogukonna vahele vaenu külvata? Tema on alati vastu väitnud, et meie, kui me venelastele surume eestikeelset haridust peale, ahistame venekeelseid inimesi. Siin ongi raske aru saada, kus see tõde on,» arutles riigikogu liige.

Ometigi uskus Riisalu, et Keskerakonna juhatus kindlasti järgmine kord kokku tulles tegeleb selle teemaga.  «Mul on esialgu see seisukoht, et ei ole mõtet suppi süüa, kuni see tuline on. Arvan, et eks me vaikselt hakkame selles osas seisukohta kujundama.»

«Me ise peaks seda endale tihemini ütlema ja proovima ka midagi ette võtta.»

«Kurb on see, et kogu selles valguses jääb üks asi õhku rippuma – kui isik jätta kõrvale, siis probleem on meie jaoks ju olemas. Sõltumata Yana Toomist ütlevad ju spetsialistid, et kui demograafiline situatsioon ei muutu, on aastaks 2050 eesti keelt kõnelevaid inimesi järel umbes 450 000. Aga seda aastat loodan mina, kes ma ei joo ega suitseta, 91-aastasena näha. See on kurb pilt,» kõneles Riisalu.

«Häda on selles, kui seda ütleb meile inimene, kes on selgelt eestlusega pahuksis, aga me ise peaks seda endale tihemini ütlema ja proovima ka midagi [selle vastu] ette võtta. Inimesed peaksid vaatama peeglisse ja kellel kolme last ei ole, mõtlema, kuidas seda probleemi lahendada.»

 Riisalu viitas, et väidetavalt eelmise aasta septembris antud intervjuu praegu avaldamine ei pruugi olla juhus. «Kui me erakonnas pärast viimase reitingu väljatulemist, milles me olime sotsidest protsendipunktiga mööda läinud, kõik ühiselt nõutult üksteisele otsa vaatasime ja küsisime iseendalt, kust see järgmine pauk tuleb, ega see nii ei jää, siis ma kardan, et keegi oli hoidnud seda õigeks hetkeks,» naeris ta, lisades kiiresti, et see oli nali.

«Toom ise räägib väga head eesti keelt, samuti ta lapsed. Ma arvan, et ta ütles seda muu jutu sees ja pigem läks selle õnge, et tal oli mugav seda sel hetkel öelda, aga ta tegelikult nii ei mõtle,» arvas Riisalu. Ta lisas, et on ka ise palju lollusi öelnud ja hiljem kahetsenud: «Anname talle ka siis selle võimaluse!»

Küsimusele, kuidas sellise avalduse teinud inimene sobib riigikogu liikmeks, vastas Riisalu: «Mina ei ole teda valinud ja mina ei kutsu teda sealt tagasi. Aga näiteks Juhan Partsile tahaks küll öelda, et mine ära - ma sain oma esimese elektriarve kätte! Meil on palju hullemaid asju ühiskonnas juhtunud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles