Kiirus läks kaitseväele kalliks maksma

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hankega ostetavad teleskooplaadurid saavad olema sarnased juba praegu kasutatavatele.
Hankega ostetavad teleskooplaadurid saavad olema sarnased juba praegu kasutatavatele. Foto: Eesti Kaitsevägi

Kaitseväe Logistikakeskus kuulutas suuremahulisel tõstukite ostu riigihankel odavamate pakkumiste asemel võitjaks 60 000 eurot kallima, et tõstukid kaks kuud varem kätte saada.

Mullu septembris välja kuulutatud hanke eesmärgiks oli osta kaitseväele 14 kindlatele parameetritele vastavat teleskooptõstukit, mille müügiks tegid pakkumised viis ettevõtet.

Kuigi riigihanke lühikirjelduses oli võidu kriteeriumiks märgitud odavaim hind, kuulutati võitjaks OÜ Laadur, kes aga esitas kaitseväele kahe soodsama pakkumisega võrreldes krõbedama, 873 800 euro suuruse arve.

Esmapilgul põhjendamatut priiskamist asus uurima riigikogu riigikaitsekomisjoni liige Lauri Laasi (KE), kes saatis selle kohta kaitseminister Urmas Reinsalule järelpärimise. Laasi möönis Postimehele, et segadus hankega ei tulnud ilmsiks riigikaitsekomisjonis, vaid ta sai selle kohta vihje «valijalt», kelle nime ta avalikustada ei soovi.

Kui peaks juhtuma, et tarnija ei suuda masinaid lubatud kümnenädalase tähtajaga kohale toimetada, tekib täbar olukord ja 60 000 lisaeuro maksmine muutub küsitavaks.

«Igale mõtlevale inimesele tundub vastutustundetu valida 60 000 eurot rohkem maksev pakkumine pelgalt kaks kuud varasema tarne tõttu,» oli Laasi hämmeldunud. Seda enam, et raha tõstukite ostuks ei tule ELi vahenditest, vaid riigikaitse eelarvest.

Kaitseminister Reinsalu põhjendas, et odavam hind polnud tegelikult ainus kriteerium, vaid tarnetähtajal oli hanke täpsustatud tingimustes 40-protsendine osakaal.

Selleks oli ka põhjust - osa hangitavatest tõstukitest on kavas saata kaitseväe Afganistanis paikneva kontingendi logistilise toetuselemendi käsutusse ja kasutada väljaõppeks kohapeal. Üksusel polnud aga aega, et ära oodata tavapärane 5-6kuuline tarnimisprotsess. OÜ Laadur pakkus masinaid kahe ja poole kuulise tarneajaga.

«Uut tõstukit oli kiirelt vaja, kuna seni Afganistanis kasutusel olnud tõstuki rikke tõttu saadeti Afganistani seni Eestis väljaõppes kasutusel olev masin,» selgitas Kaitseväe Logistikakeskuse hangeteteenistuse juhataja Neeme Kass. «Uut tõstukit oli kiiresti vaja järgmise logistilise toetusüksuse väljaõppeks, mis oli juba käimas. Vastasel juhul läheks järgmine logistikameeskond välja puuduliku ettevalmistusega.»

Lisaks on hangitavaid tõstukeid kavas kasutada suurõppusel Kevadtorm 2013, mille ettevalmistus algab aprillis.

Kass märkis, et tõstukeid ei saanud osta eraldi hangetena, kuna seaduse järgi tuleb sama funktsionaalsusega tooted hankida koos. «Alternatiivina kaaluti tõstukite rentimist, aga ei ajaliselt ega rahaliselt poleks rentimine tulnud soodsam.»

Kaitseminister Reinsalu võttis toimunu kokku nii, et võitnud hange on odavaimast küll 6,8 protsenti kallim, aga täidab vajadusi paremini ja seaduse vastu pole eksitud.

Tegelikult pole kaitsevägi tõstukeid veel kätte saanud. Laasi möönis, et jääb Reinsalu põhjendustega rahule, kuid kui peaks juhtuma, et tarnija ei suuda masinaid lubatud kümnenädalase tähtajaga kohale toimetada, tekib täbar olukord ja 60 000 lisaeuro maksmine muutub küsitavaks.

OÜ Laadur esindaja keeldus hankelepingu tingimustele viidates avaldamast, mis marki tõstukid kaitseväele hangitakse ja mis tähtajaks peavad need Tapal asuvas logistikakeskuses kohal olema. Esindaja sõnul masinate toomisega tegeletakse kui see peaks ebaõnnestuma, ootavad ettevõtet sanktsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles