Veebikonstaablite rida sai täiendust

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebikonstaablid Maarja Punak, Andero Sepp ja Oksana Luik.
Veebikonstaablid Maarja Punak, Andero Sepp ja Oksana Luik. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Politsei- ja piirivalveametis alustab tänasest kolmanda veebikonstaablina tööd Oksana Luik, kes hakkab tööle venekeelsetes suhtlusvõrgustikes, et tõsta vene keelt rääkivate inimeste teadlikkust internetiturvalisuse teemadel ning nõustada neid erinevates turvalisust puudutavates küsimustes.

Korrakaitsepolitseiosakonna juhi Tarmo Miilitsa sõnul on oluline, et kõik Eestis elavad inimesed saaksid politseilt abi ja professionaalset nõustamist.

«Vene keelt kõneleva kogukonna puhul on oht, et eesti keele mittepiisav oskus või kartus keeleliselt eksida, võib jätta inimese olulise informatsioonita või koguni abita. Internetiajastul, mil väga suur osa suhtlusest toimub erinevates sotsiaalvõrgustikes ja foorumites, on tähtis, et vene kogukonna liikmetel oleks võimalik politseilt abi ja nõu küsida ka oma emakeeles, seda eriti noorte puhul,» rääkis Miilits.   

Veebikonstaabli kohale korraldatud konkursi võitnud ja esmaspäevast ametisse asunud vanemkonstaabel Oksana Luik on lõpetanud Politsei- ja Piirivalvekolledži Paikuse kooli ja sisekaitseakadeemia ning on töötanud neli aastat Põhja prefektuuri noorsoopolitseinikuna.

Luik leiab, et otsus võtta tööle venekeelne veebikonstaabel on õige ja tal on hea meel, et saab anda oma panuse vene kogukonnaliikmete internetiturvalisuse tõstmiseks ja abistamiseks. «Ma mõistan inimesi, kes soovivad oma muredest rääkida oma emakeeles, nii osatakse kasutada just neid sõnu ja väljendada ennast just niimoodi, et inimest õigesti mõistetaks. Loodan, et suudan inimestega leida hea ja usaldusliku kontakti ning neid nende muredes aidata,» lisas ta.

Kõigepealt on Oksanal Luigel plaanis oma tegevust alustada noorte poolt kõige aktiivsemalt külastatavates sotsiaalmeedia keskkondades nagu Facebook ja VKontakte.

Veebikonstaabel on internetis töötav politseinik, kelle põhiülesandeks on kodanike interneti teel esitatud teadetele ja kirjadele vastamine ning nii laste kui täiskasvanute koolitamine internetiturvalisuse teemadel. Veebikonstaablitega võtavad inimesed ühendustpeamiselt Facebooki, Perekooli, Lapsemure, Vastused.ee ja e-kirjade vahendusel. Mõned küsimused lahenevad ainult nõu andmisega, kuid on ka neid, mis edastatakse vastava piirkonna jaoskondadele informatsiooniks või menetlemiseks. 

Teemasid, millega veebikonstaablid kokku puutuvad, on palju - suurem osa küsimustest on kelmuste, varguste, solvamiste, laimamiste, ähvardamiste ja liiklusega seotud teemade kohta. Veebikonstaablitega on võtnud ühendust inimesed vanuses 7-70 aastat.

2013. aasta veebruarini töötas PPA-s kaks veebikonstaablit: Maarja Punak ja Andero Sepp. 2012. aastal said veebikonstaablid 5441 kirja ja andsid rohkem kui 40 loengut kübervägivalla ja internetiturvalisuse teemadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles