Komisjon: joobes juht tuleks kohe trellide taha saata

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arestimaja.
Arestimaja. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Villu Vane juhitud liiklusõnnetuste põhjuste väljaselgitamise Harju maakonna ekspertkomisjon leiab, et sõiduki juhtimise korral alkoholijoobes tuleks määrata lühiajaline vabadusekaotus juba esimesel korral.

Komisjon tegi majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ettepaneku muuta seadust selliselt, et sõiduki juhtimise korral alkoholijoobes määrataks lühiajaline vabadusekaotus juba esimesel korral. Samuti peaks kohtul olema õigus sõiduk konfiskeerida olenemata kuuluvusest, seda eriti juhtudel, kui sõiduki omanik või vastutav kasutaja ise asub sõidukis ning on lubanud sõidukit juhtima joobes juhi.

Komisjon märgib, et hetkel lubab seadus kohtu kaudu joobes juhi valdusest sõiduki konfiskeerida juhul, kui sõidukijuht on sõiduki omanik ja tingimusel, et isik on alkoholijoobes ehk tema väljahingatavas õhus on alkoholi rohkem kui 0,75 mg/l kohta ning sõiduki juhtimise fakti osas alustatakse kriminaalmenetlust.

«See on läbi aastate olnud teemaks. Mõte on selles, et kui praegu inimene sõidab purjuspäi ja jääb politseile vahele, siis talle tehakse protokoll, aga mitte miski ei takista tal uuesti kohe sõidukit juhtida juba samal ööl,» rääkis Vane. «Selliseid juhuseid on olnud ja need pole väga erandid, rääkimata sellest, et (kriminaal – toim) otsuse jõustumiseni läheb üldjuhul poolteist kuud ja selle aja jooksul sõidab inimene rahumeeli edasi.»

Ettepaneku järgi tuleks korduva joobes juhtimise korral peatada juhtimisõigus kohe, kuni asjas tehtud otsuse jõustumiseni.

Veel tegi komisjon ettepaneku muuta kriminaalkuriteoks inimkannatanutega liiklusõnnetuse sündmuskohalt lahkumine. «Paar päeva tagasi oli juhtum, kus juht sõitis jalakäijale otsa, jalakäija sai raskelt vigastada ja juht sõitis sündmuskohalt minema, tundmata vähimatki huvi, mis inimesest saab,» rääkis Vane. «See pole tühipaljas rikkumine, vaid juba mingi muu tegu.»

Vaata siit, mida arvavad joobes juhtide trellide taha saatmise ideest Reporter.ee tänavaküsitlusele vastanud inimesed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles