Hillary Clinton ja Hans-Gert Pöttering saavad Maarjamaa Risti

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarjamaa Rist
Maarjamaa Rist Foto: Peeter Langovits / Postimees

President Toomas Hendrik Ilveselt saavad sel aastal Maarjamaa Risti I klassi teenetemärgi Ameerika Ühendriikide eelmine riigisekretär Hillary Clinton ja Euroopa Parlamendi endine president Hans-Gert Pöttering.

Maarjamaa Risti teenetemärk antakse välismaalastele kõrgeima teenetemärgina Eesti riigile osutatud teenete tunnustamiseks. Aastatel 2007-2009 Euroopa Parlamendi presidendi ametit pidanud Pöttering saab selle Eesti välispoliitiliste püüdluste pikaaegse toetamise ning Clinton Atlandi-ülese koostöö ja NATO liitlassidemete arendamise eest.

Sõjaliste või riigikaitseliste teenete eest antava Kotkaristi I klassi teenetemärgi saab presidendilt NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja admiral James Stavridis, kes aitas ühildada Eesti kaitseväe arengukava NATO kaitseplaanidega ning jõuda Balti õhuturbe lahenduseni. Eesti-Soome kaitse- ja julgeolekukoostöö pikaajaline edendaja, admiral Georgij Alafuzoff saab Kotkaristi II klassi teenetemärgi.

Maarjamaa Risti teenetemärgi saavad veel Eesti-Poola kaitsekoostöö taganttõukaja, Poola kahekordne kaitseminister Janusz Onyszkiewicz ning ajalehe Novaja Gazeta üks asutajaid ja selle peatoimetaja alates 1995. aastast, sõnavabaduse kaitsja Dmitri Muratov Venemaalt.

Kotkaristi I klassi teenetemärgi saab presidendilt NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja admiral James Stavridis.

Riikliku autasu saab presidendilt ka Eesti iseseisvuse kauaaegne toetaja, Eesti-Rootsi sidemete tugevdaja Mats Johansson ja Eesti aukonsul Firenzes Giuseppe Antonio Barranco di Valdivieso, rahvuseepose «Kalevipoeg» hindi keelde tõlkinud Vishnu Khare Indiast, Eesti tudengite praktika toetaja Saksamaal Carl-Otto Riesenkampff ning Eesti muusikakultuuri propageerija Soomes, endine YLE muusikasaadete peatoimetaja Aarno Cronvall.

Samuti annab Ilves teenetemärgi Marimaa ja Eesti suhete edendajale Valeri Veršininile, kelle marikeelses tõlkes ilmus hiljuti Friedebert Tuglase «Väike Illimar» ja kes 1991. aasta talvel korjas Marimaal ligi tuhat allkirja iseseisvust taastava Eesti rahva toetuseks.

Kokku tunnustas president Eesti 95. aastapäeva eel riiklike teenetemärkidega 99 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles