President tunnustab Eestis liitrühmade kasutamist alustanud lasteaiaõpetajat

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti riigi jagatavad teenetemärgid.
Eesti riigi jagatavad teenetemärgid. Foto: Peeter Langovits

President Toomas Hendrik Ilves tunnustab Valgetähe teenetemärgiga mitmeid haridustöötajaid, nende seas ka lasteaiaõpetajat, kelle eestvedamisel hakati Eestis looma liitrühmi.

President annab teenetemärgi lasteaiaõpetaja Naima Mahonile, kelle eestvedamisel sai 27 aastat tagasi Tallinna Rõõmutarekese lasteaiast alguse liitrühmade kasutamine ja kes aitas koostada erinevatest vanusegruppidest moodustatud liitrühmadele sobiva õppekava.

Samuti saab ordeni 35 aastat Vastseliina koolis töö- ja tehnoloogiaõpetuse õpetajana töötanud Geenart Nagel, mitmete õpikute ja õppematerjalide autor.

Teenetemärgi saajate seas on Rapla laulustuudio juhataja ja juhendaja, muusikaõpetaja Thea Paluoja, Narva Laste Loomemaja direktor Galina Moldon, kes Narva abilinnapeana korraldas eesti keele õpetamist sealsetes koolides, sõlmis esimese koostöölepingu Tartu Ülikooliga ja on rahvusvahelise Chopini konkursi korralduskomitee juhataja.

Tunnustuse saab ka Tallinna Tehnikaülikooli Küberneetika Instituudi vanemteadur Jaan Kalda, kes on üle 15 aasta olnud riigisiseste füüsikaolümpiaadide korraldaja ja Eesti võistkondade mentor rahvusvahelistel olümpiaadidel; samuti Tiigrihüppe Sihtasutuse kauaaegne juht Enel Mägi.

Vabatahtlikud ja kohaliku elu edendajad

Eesti tunnustab vabatahtlikke abistajaid, kohaliku elu edendajaid, nende vastutustundlikkust ühiskonna ja oma kodukandi vastu. Teenetemärgi saavad eestikeelse Vikipeedia arendaja, Tallinna Ülikooli dotsent Andres Luure, Eesti meteoroloogia arendaja Leo Rannaleet, SOS Lasteküla Eesti Ühingu tegevdirektor Margus Oro, 20 aastat Eesti Diabeediliitu juhtinud Ulvi Tammer-Jäätes ja Eesti Raudtee ametiühingu peausaldusisik Tatjana Gladilina.

Samuti saavad Valgetähe teenetemärgi Jõgeva Kultuurikeskuse juhataja ja Jõgevamaa kauaaegne kultuuritöö eestvedaja Airi Rütter, Saaremaa kultuuriloo jäädvustaja Heinrich Männa, Mulgi Kultuuri Instituudi projektijuht ning mulgi kultuuri ja keele arendaja Alli Laande, Eesti Juudi Kogukonna esimees Alla Jakobson, Järvamaa Koigi valla Prandi küla ettevõtmiste eestvedaja Õnne Põllumets, endine Muhu Muuseumi direktor ning rahvaluule ja rahvariiete koguja Alviine Schmuul, Lääne-Virumaa Vihula valla ajaloo talletaja Villu Jahilo ning Peipsi-äärse Varnja külavanem Raissa Poljakova.

Kokku annab president tänavu 99 teenetemärki, need antakse üle 23. veebruaril Kadrioru kunstimuuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles