Riina Kütner: töö onkoloogina on kui elukestev õpe

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Eesti regionaalhaigla onkoloog-kirurg Riina Kütner.
Põhja-Eesti regionaalhaigla onkoloog-kirurg Riina Kütner. Foto: Liis Treimann

Presidendilt Eesti Punase Risti teenetemärgi pälviv, aastakümneid rinnavähihaigeid opereeriv ja raviv Põhja-Eesti regionaalhaigla onkoloog Riina Kütner leiab, et tema töö on kui elukestev õpe, milles rõõmu rohkem kui kurva lõpuga lugusid.

«Olen väga liigutatud, et keegi arstide ameti ka hea sõnaga esile toob. See teeb alati rõõmu, kui arstid positiivse tähelepanu osaliseks saavad, sest paraku saavad nad palju rohkem negatiivset kajastust. Seetõttu on arstid alati pisarateni liigutatud, kui neid ka ühiskonna poolt tunnustatakse - patsiendid muidugi kiidavad sagedamini,» rääkis Kütner.

Ka tema tõi esile, et hea töö taga on meeskond: «Üks sõdur lahinguväljal pole oluline. Mina ise olen väga tänulik oma meeskonnale, kes on Eestis püsinud ega ole järele andnud ahvatlustele teistesse haiglatesse või mujale riikidesse tööle minna.»

Samuti lootis ta, et tema kolm poega, kellest üks juba töötab arstina, teine õpib ametit kuuendal kursusel, jäävad Eestisse.

«Minu töö on nii huvitav, pidevalt muutuv, kogu aeg tuleb uusi asju peale ja kogu aeg vaja ennast hoida valvel,  kõigega kursis hoida – see on nagu elukestev õpe,» oli Kütner rahul.

Ka patsiendid üha hoolikamaks ja teadlikumaks. «Avasime just rinnakabineti, kuhu saab tulla ka ise, ilma saatekirjata. Arstid, kes siin töötavad, ütlevad, et väga palju on külastusi ja ka vähki on siin leitud. Nii et ei pea alati ootama sõeluuringut, saab ka ise tulla ja abi leida.»

Oma töös näeb rõõmsameelne onkoloog lisaks kurbusele ka palju rõõmu. «Rinnavähi ravimisel on ikka rõõmu ka palju, sest palju on tulnud uusi ja hästi aitavaid preparaate. Väga palju patsiente saab terveks, paljudel leiame vähi juba varases staadiumis üles ja paranemine on vähi esimeses staadiumis 100 protsenti. Haiguse võitmine on suur rõõm, aga eks kaotusi ole ka.»

«Kõige raskemad hetked on ikka need, kui tulevad noored inimesed, kel lapsed, üliagressiivse vähiga. Siis on hästi kurb näha, kuidas haigus kiiresti noore inimese viib ja kuidagi aidata ei saa.»

Peale Kütneri pälvivad tänavu Eesti Punase Risti teenetemärgi ka PERHis töötav osakonnajuhataja, kirurg Jaan Tepp, kes on paljude Eesti nooremate kirurgide koolitaja ja kahel korral töötanud sõjakirurgina Afganistanis. Samuti südamearst ja Eesti-Läti tervishoiualase koostöö arendaja Merike Salumäe Valga haiglast ning neuroloog, suurepärane õppejõud ja väljapaistev teadlane, akadeemik Toomas Asser Tartu Ülikooli kliinikumist. 

Kokku annab president Toomas Hendrik Ilves tänavu vabariigi aastapäeva eel 99 teenetemärki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles