Valitsus otsustab OECD maksuasjade haldusabi konventsiooniga liitumise

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tegemist on illustratsiooniga.
Tegemist on illustratsiooniga. Foto: SCANPIX

Valitsus otsustab neljapäeval Euroopa Nõukogu ja Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) maksuasjade haldusabi konventsiooniga liitumise.

Konventsiooni eesmärk on edendada rahvusvahelist koostööd, et muuta riikide maksuseadused paremini toimivateks. Konventsioon sätestab erinevad halduskoostöö vormid, mille abil saavad riigid tõhusamalt makse määrata ja koguda ning võidelda maksude tasumisest kõrvalehoidumise vastu.

Konventsiooniga ühinemisel tekib õiguslik alus maksualaseks halduskoostööks nende riikidega, kellega Eestil ei ole sõlmitud maksulepingut või kes ei kuulu Euroopa Liidu liikmesriikide hulka.

Võrreldes kahepoolselt sõlmitavate maksulepingutega kohaldub konventsioon enamatele maksudele ning sätestab lisaks teabevahetusele ka abi maksude sissenõudmisel ning dokumentide kättetoimetamisel, mida enamik Eesti sõlmitud maksulepinguid ei käsitle.

Pärast allkirjastamist tuleb konventsioon riigikogus ratifitseerida. Konventsiooni rakendamiseks on vaja täiendada maksukorralduse seadust ning konventsiooniga kaasneb kohustus iga-aastaseks sissemakseks koordinatsioonikogu kulude katteks.

Aasta alguse seisuga on konventsioonile alla kirjutanud 42 riiki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles