Mehhiko seagripp ületab piire

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhikost saabunud väike tüdruk varjub maski taha Tšiili pealinna Santiago rahvusvahelises lennujaamas.
Mehhikost saabunud väike tüdruk varjub maski taha Tšiili pealinna Santiago rahvusvahelises lennujaamas. Foto: AFP / Scanpix

Maailma Terviseorganisatsiooni WHO teatel on seagripp levinud juba nii laialdaselt, et selle levikut ei saa enam riigipiiride sulgemisega takistada. Eile jõudis surmav haigus Uus-Meremaale ja Iisraeli.



Kui selgus, et nakkus võib levida inimeselt inimesele, otsustas WHO tõsta haiguse selle ohtlikkust märkival kuueastmelisel skaalal neljandale tasemele. Pandeemiaohu tõttu tõstis riskitaset ka Eesti tervishoiuinspektsioon.



Senistel andmetel väidetavalt Mehhiko lõunaosas asuvast Veracruzi seafarmist alguse saanud gripiviiruse arvatavate surmaohvrite arv tõusis eile 152ni, eranditult kõik olid mehhiklased.



Samal ajal ületas võimalike nakatanute arv selles riigis juba 1600 piiri, mistõttu otsustasid võimud turvaabinõusid veelgi karmistada. Töö õppeasutustes peatati vähemalt


6. maini, lisaks suleti viiruse leviku takistamiseks avalikud söögikohad ja lõbustusasutused, edastas Reuters.



Iisraeli tervishoiuministeerium teatas eile kahest nakatunust, kellest said esimesed haigestunud Lähis-Idas. Ametnike kinnitusel on hiljuti Mehhikost naasnud iisraellaste seisund hea, kuid neid hoitakse haiglas arstide järelevalve all.



Mehhikos õppereisil viibinud Aucklandi keskkooli õpilastest ja õpetajatest on nakatunud vähemalt kolm, kuid Uus-Meremaa võimud ootavad veel kümnete analüüside tulemusi. Õhtul teatas esimesest seagripi juhust Costa Rica.



Kinnitatud haigusjuhtude arv kasvas eile USAs, Kanadas ja Hispaanias. Suurbritannias jäi nende arv samaks. Seagripi kahtlusi uuritakse aga veel Austraalias, Tšiilis, Colombias, Hiinas, Indoneesias, Singapuris, Tais, Lõuna-Koreas, Taanis, Prantsusmaal, Iirimaal, Rootsis, Norras, Saksamaal, Hollandis, Austrias, Šveitsis ja Poolas.



Kuigi seagripi raviks puudub veel vaktsiin, on suurte ravimifirmade ja gripivaktsiine müüvate ettevõtete läbimüük märgatavalt kasvanud. WHO avaldas lootust, et vaktsiin töötatakse välja nelja kuni kuue kuu jooksul, kuid möönis, et suurte koguste tootmisele võib kuluda rohkem aega.



Mõned Prantsusmaa ja Suur­britannia lennu- ja reisifirmad on valitsuse reisihoiatuse peale otsustanud lennud Mehhikosse tühistada. Euroopa Komisjon pole ametlikke reisipiiranguid veel kehtestanud, kuid küsimus tõstatatakse taas homsel tervishoiuministrite kriisikoosolekul. Hoolimata kinnitustest, et haigus sealihaga ei levi, piirasid mitu riiki juba selle sissevedu Põhja-Ameerikast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles