Politseiga salaja koostööd teinud isiku hukkumisel makstakse omastele hüvitist

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Siseministeeriumi esitatud määruse järgi hakkavad salajasel koostööl olnud isiku hukkumisel tema lähedased saama kuni 120-kordse politseiametniku madalaima palgaastme suurust hüvitist.

Politsei võib jälitustoimingute tegemise tagamiseks või teabe kogumiseks kasutada salajasele koostööle kaasatud isikut. Salajasele koostööle kaasatud isik on isik, kelle koostöö politseiga ei ole kolmandatele isikutele teada.

Määruse väljatöötamisel on osaliselt kasutatud analoogiat politseiametniku hukkumise ja töövõimetuse korral seoses tööülesannete täitmisega seonduvate hüvitiste ja kulude arvutamise ning maksmise korraga.

Määrus sätestab, et kui isik salajase koostööga seotud ülesannete täitmisel hukkub, maksab riik tema lastele, vanematele, lesele ja perekonnaseaduse alusel tema ülalpidamisel olnud teistele isikutele ühekordset hüvitist 120-kordse politseiametniku madalaimale palgaastmele vastava palgamäära ulatuses.

Määruse väljatöötamisel on lähtutud põhimõttest, et juhul, kui salajasel koostööl osalenud isik hukkub, on asutusel kohustus selgitada välja juhtunu asjaolud ning õigustatud isikud.

Ka ravikulude ja püsiva töövõimetuse tekkimisel makstakse hüvitist. Viimase puhul sõltub hüvitise suurus ekspertiisikomisjoni või ekspertarsti otsuses määratud püsiva töövõime kaotuse kestusest. Hüvitise osa suurus saadakse, kui hüvitise määramise aluseks olev salajasele koostöölekaasatud isiku vigastuse saamise päeval kehtinud politseiametniku madalaima palgaastme palgamäär korrutatakse töövõimetuse perioodi kuude arvuga.

Käesoleva ajani ei ole eelnimetatud hüvitiste ja kulude arvutamise ning maksmise regulatsioon õigusaktides reguleeritud olnud. Samuti ei ole olnud juhtumeid, kus salajasele koostööle kaasatud isik oleks hukkunud salajase koostöö raames antud ülesannete täitmisel.

Valitsuse määruse eelnõu esitas siseministeerium, kes palub teistelt ministeeriumitelt kooskõlastust hiljemalt 11. veebruariks, kuna määrust rakendatakse alates 2013. aasta 1. jaanuarist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles