Läti välisministeerium taunis Vene saadiku märkust okupatsiooni kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Läti välisministeerium tegi täna avalduse, milles väljendas kahetsust Vene suursaadiku Aleksandr Vešnjakovi märkuste pärast, et Nõukogude Liit ei ole kunagi Lätit okupeerinud.

Ministeerium toonitas, et austavaid suhteid on võimalik luua vaid minevikule otsa vaatamisega ning selline retoorika ei loo dialoogiks sobivat õhustikku.

Ministeerium viitas suursaadiku kolmapäevasele avaldusele, et Venemaa eitab Läti okupeerimist ja ei hakka seda Läti survest hoolimata kunagi tunnistama.

«Mitte mingisugust nõukogude okupatsiooni Lätis ei olnud. Olid teistsugused sündmused, mida tuleb vaadelda üldises kontekstis,» ütles Vešnjakov ning rõhutas, et selle küsimuse peavad lahendama ajaloolased, mitte aga poliitikud.

Läti välisministeerium viitas avalduses rahvusvaheliselt teada faktile, et 1940. aastal kaotas Läti mitmeks aastakümneks oma suveräänsuse vastavalt salajasele paktile Nõukogude Liidu ja Natsi-Saksamaa vahel. Järjestikused natsistlike ja nõukogude vägede okupatsioonid hävitasid tuhandete inimeste elud. Tänu mitme demokraatliku riigi poliitikale mitte tunnustada Läti liitmist Nõukogude Liiduga suutis Läti säilitada riikluse järjepidevuse ja 1991. aastal iseseisvuse taastada.

«Läti jätkab seda riikluse järjepidevuse põhimõtte toonitamist ning nõukogude okupatsiooni tunnistamine on selle põhimõtte osa. Vaid minevikule otsa vaadates on võimalik ehitada vastastikku austavat tulevikku,» toonitas ministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles