Võluv loss ootab taas uudistajaid

Tiina Kolk
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvises vaikuses: Niccolo Michetti 1918. aastal projekteeritud palee tänapäeval.
Talvises vaikuses: Niccolo Michetti 1918. aastal projekteeritud palee tänapäeval. Foto: Marina Puškar

Täna avab taas uksed suvest saati remondis olnud Kadrioru kunsti­muuseum. Arter uudistas, mis on 18. sajandil Peeter I suveresidentsiks ehitatud uhkes hoones muutunud, teejuhtideks muuseumi direktor Kadi Polli ja uue kujunduse autor sisearhitekt Mari Kurismaa.

Majja siseneja märkab esimese uuendusena asukohta vahetanud garderoobi, mis paikneb nüüd seal, kus varem oli muuseumipood. Tulija saab ise mantli varna riputada ja koti hoiukappi panna, seejärel võib ringkäik majas alata.

Rotundi, kus juba Konstantin Pätsi aegadel oli riietehoid, on viidud muuseumipood. Külastajad, kes soovivad kunstiraamatute või -meenetega tutvust teha, saavad selles kaarseinaga ruumis ühtlasi väärika maja erilist arhitektuuri imetleda.

Vestibüüli ja ekspositsiooniruumide vahel on nägus uks, mis peab aitama näitusesaalides ühtlast kliimat tagada. Polli jutu järgi vahetati remondi käigus hoone katused ning ehitati ümber ventilatsiooni- ja kliimasüsteemid. Töid rahastati CO2 kvoodi rahaga ja neid korraldas Riigi Kinnisvara AS. Lisaks muudeti esimese korruse ruumikasutust ning värskendati sisekujundust, täiesti uue lahenduse on saanud haridusruumid.

Barokk ja tänapäev

Kadrioru loss restaureeriti põhjalikult aastail 1991–2000. Pärast seda nägi Rooma arhitekti Niccolo Michetti 1718. aastal projekteeritud hilisbarokist lähtuv Itaalia villastiilis palee välja muinasjutuline.

Pilgupüüdjaiks algsel kujul säilinud vestibüül, muljetavaldava dekooriga peasaal ja ahjud. «Selle erakordse, peene ja harmoonilise majaga peab harjuma. Eestlastele on omasem hoopis klassitsistlik või funktsionalistlik esteetika,» räägib Kurismaa.

Muuseumi direktor omakorda nendib, et tänapäevase (muuseumi)elamuse loovad lisaks heatasemelisele ekspositsioonile mugavad riietumisvõimalused, viisakad tualettruumid, õdus kohvik ja omanäoline muuseumipood ning haridusprogrammid. Vaid siis tulevad nii suured kui ka väikesed muuseumisse sisukalt aega veetma ja ka meelt lahutama.

Neis ruumides, kus veebruari lõpu poole jätkab tegevust lossikool, oli uue aastatuhande alguses mõeldud esitleda arheoloogilisi leide. Lossikooli ettevõtmised toimusid seal ka enne remonti, kuid puuduliku ventilatsiooni tõttu olid osalejate arv ja võimalused piiratud.

Nüüd vastab siin kõik nüüdisaja nõuetele ning lossikooli on sisustatud mõnusad õpitoad. Nende kujundamisel on sisearhitekt oskuslikult sobitanud barokki ja tänapäeva. Näiteks mängunurga sekretäri projekteerimisel inspireeris teda üks Londoni Victoria ja Alberti muuseumi kollektsiooni mööblitükk.

Võlvidega maaliklass on lahendatud moodsas võtmes: asjalikud panipaigad, lihtsad lauad ja lõbusad ämbrikujulised plasttoolid on valitud just väikseid õppureid arvestades. «Selles see trikk ongi, kuidas kenasti vana ja uut kokku panna,» mainib Kurismaa.

Üllatusi jagub

Oma ülesandega on kenasti hakkama saanud ka noored moekunstnikud Marit Ilison, Britt Samoson, Hanna Korsar, Triinu Pungits ja Liina Stein, kes disainisid haridusprogrammide läbiviijatele ehk lossidaamidele kostüümid.

Kaunist arhitektuuri ja suurepäraseid kunstiteoseid võib lõputult vaadata ja neist alati rõõmu tunda. Tänasest saab jälle nautida Michetti kavandatud lossi ja tema kaunistusterohket peasaali, mis on nii Eesti kui ka kogu Põhja-Euroopa barokk­arhitektuuri ilmekamaid näiteid.

Uue näituseaasta avab väljapanek «Repin. Vene suurmeistri elu ja looming Soomes», mis valmis koostöös Soome rahvusgalerii Ateneumi kunstimuuseumiga. Külastajatel on võimalik tutvuda vene maalikunstniku Ilja Repini vähem uuritud ja eksponeeritud loominguga tema Soome-perioodist.

Uues kuues muuseum on külaliste saabumiseks valmis, vaid kohvik teeb uksed lahti 1. mail ja avab siis ühtlasi terrassi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles