Koolide kohta andmeid soovinud Ossinovski alustas kohtuteed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski
Jevgeni Ossinovski Foto: Toomas Huik

Eestikeelsele gümnaasiumiõppele ülemineku asjus haridus- ja teadusministeeriumilt koolide kohta erinevaid andmeid küsinud riigikogu sotsiaaldemokraadist liige Jevgeni Ossinovski alustas kohtuteed, kuna tema hinnangul ei väljastanud ministeerium tema päringu peale piisavalt teavet.

Ossinovski esitas mullu sügisel haridus- ja teadusministeeriumile järelepärimise selle kohta, milliseid analüüse on ministeerium teinud eestikeelsele gümnaasiumiõppele ülemineku kohta. «Ministeeriumi vastuses olid kirjas kõik uuringud koos viidete ja kirjeldustega, mida ministeerium on ülikoolidelt tellinud. Vastuses oli mainitud, et lisaks tellitud uuringutele on ministeerium teinud tihedat koostööd koolijuhtidega, kes koolisiseselt teevad enese tarvis pidevalt analüüse ja mille ülevaated on nad ministeeriumile andnud. Ossinovski soovis neid koolide poolt saadetud dokumente näha,» selgitas haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva BNSile vaidluse tagamaad.

Ladva sõnul tegi ministeerium üksikasjaliku ja mahuka kokkuvõtte koolide poolt saadetud analüüsidest ja lisas sellele analüüsid edastanud koolide loetelu. Ainus, mida kõnealusest kokkuvõttest ei ole võimalik välja lugeda, on see, milline kool konkreetselt millise eduloo või probleemi välja tõi.

«Ministeerium on jätkuvalt seisukohal, et kuna tegemist oli tööprotsessiga ja mitte ametliku järelevalvega, siis jäävad need ministeeriumi töödokumentideks, selline kokkulepe oli eelnevalt sõlmitud ka koolijuhtidega. Liiati on kokkuvõtetes kirjeldusi, mis lisaks kooli nimele sisaldavad ka konkreetsete õpetajate ja õpilaste nimesid, riigikogu liikmele edastatud kokkuvõttes olid konkreetsete näidete puhul kõik nimed eemaldatud,» ütles Ladva.

Ossinovskit ministeeriumi selgitused teatud info edastamise piiramise kohta ei rahuldanud ja ta taotles andmekaitse inspektsioonilt ministeeriumi suhtes ettekirjutuse tegemist, kuid inspektsioon andis õiguse ministeeriumile.

Seepeale kaebaski Ossinovski andmekaitse inspektsiooni kohtusse, taotledes inspektsiooni vaideotsuse tühistamist ning haridus- ja teadusministeeriumi suhtes ettekirjutuse tegemist. Ossinovski kaebus on Tallinna halduskohtu menetluses.

Asso Ladva kinnitusel on haridus- ja teadusministeerium kogu eestikeelsele gümnaasiumiharidusele ülemineku protsessis hoidnud töist ja konstruktiivset õhkkonda ning püüdnud viia miinimumini igasuguse poliitilise sekkumise. «Seda selleks, et sisulise töö jaoks on väga oluline, et kõnealuste kokkuvõtetega ei hakataks poliitiliselt manipuleerima,» lisas Ladva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles