Jahimehed peavad hüvitama metssigade tembud

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssead
Metssead Foto: Ove Maidla

Viru maakohtu otsusega peab Ida-Viru jahimeeste selts hüvitama osaliselt kahju, mille metssead Varesmetsa külas elava vanaproua kartulipõllul tekitasid.


Jahimeeste rajatud söödapõldude pärast mitu aastat kahju kannatanud naabruses elava vanaproua kannatus katkes, kui metssead mullu tema kahel korral maha pandud kartuli jäägitult nahka panid ning jahimehed kohapeal käies küll asja tunnistasid, ent kahju hüvitamisest kuuldagi ei tahtnud, kirjutas Põhjarannik.

Vanaproua hagi arutanud Viru maakohus leidis, et kahju hüvitamise nõue on põhjendatud.

Ida-Viru jahimeeste seltsi väitel pole metssigade arvukus Alajõe jahtkonnas kunagi maksimumpiiri ületanud, ent kohtule selle kinnituseks mingit tõendit ei esitatud.

Seltsi esindaja seisukohaga, et vanaproua polnud oma kartulipõldu loomade rüüste eest piisavalt kaitsnud, st ümber põllu tara püstitanud, kohus ei nõustunud.

Kuna põldu haritakse põllumajandustehnikaga, siis põldudele tara ümber ei ehitata. Pealegi poleks tarast või elektrikarjusest suurt kasu, sest metssigade karjale need vastu ei pea.

Kohus leidis, et abinõud, mida vanaproua oma põllu kaitseks rakendas - pidevalt mängiv raadio, lint põllu ümber ja hernetont -, oleksid olnud piisavad, kui jahimehed poleks omal ajal tema põllu lähedale söödaplatsi rajanud ja metssigu sellega sealtkandist süüa saama harjutanud.

Kohus ei pidanud tõestatuks vanaproua väidet kartulite kahel korral mahapaneku kohta mullu suvel ning otsustas rahuldada tema hagi osaliselt, mõistes Ida-Viru jahimeeste seltsilt tema kasuks kahjuhüvitisena välja 1250 krooni.

Kummagi poole menetluskulud jättis kohus nende endi kanda.

Ida-Viru jahimeeste seltsi juhatuse esimees Martin Toovis ütles eile, et kuna kohtuotsusega pole veel jõutud tutvuda, ei saa ta seda kommenteerida ega oska ka öelda, kas selts selle peale edasi kaebab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles