Kultuuriministeerium ei toeta hasartmängumaksu nõukogu kaotavat eelnõu

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Toomas Huik / Postimees

Kultuuriminister Rein Lang ütles riigikogu infotunnis, et ministeerium ei toeta hasartmängumaksu seaduse muutmise eelnõu, millega muudetakse hasartmängumaksu edasikandmise süsteemi ja likvideeritakse hasartmängumaksu nõukogu.

Lang ütles, et kultuuriministeerium seda eelnõu sellisel esitatud kujul ei toeta ja ei kooskõlasta.

«Hasartmängumaksu nõukogu jagab täna  väga mitmetes eri etappides ka toetusi olümpiaettevalmistuseks. Ja olümpiaettevalmistustega tegeleb meil Eesti Rahvuslik Olümpiakomitee. Ja selle asemel, et olümpiakomitee esitaks hasartmängumaksu nõukogule pidevalt igal aastal umbes kümmekond toetusettepanekut, võiks need summad küll otse suunata olümpiakomiteele, millise ettepaneku ka kultuuriministeerium eelmisel aastal rahandusministeeriumile tegi lisaks mitmetele muudele ettepanekutele, kuidas kultuuri ja sporti saaks finantseerida,» ütles Lang.

Ta märkis, et eelnõu seletuskirjast võib lugeda, et rahandusministeerium eraldab iga-aastase eelarvemenetluse käigus need summad olümpiakomiteele olümpiaettevalmistuseks. «Aga see ei omaks sellisel juhul seaduslikku garantiid ja see on just põhjus, miks meie seda eelnõu ei kooskõlasta.»

Lang lisas, et kas hasartmängumaksu nõukogu kui kogu, kes jaotab toetusi, ära kaob või mitte, on edasise arutelu objekt, aga  kindlasti ei saa selle tõttu kannatada projektide rahastamine.

Uue eelnõu kohaselt jäävad maksulaekumisega seotuks vaid Eesti Kultuurkapitalile tehtavad ülekanded ja ülejäänud laekumised jäävad riigieelarvesse. Tegevuste rahastamiseks vajalikud kulud nähakse ette riigieelarves, kuid need ei ole seotud otseselt tulude laekumisega.

Nõukogu likvideerimise eesmärgiks on muuta toetuste eraldamise süsteemid riigis läbipaistvamaks, tagamaks riigi raha sihipärane kasutamine.

Rahandusministeeriumi selgitusel on riigikontroll mitmes oma auditis viidanud, et hasartmängumaksu jagamine ei ole süsteemne ega läbipaistev, et eri rahaallikad dubleerivad üksteist ning samad üritused saavad toetusi killustatult. Seetõttu otsustas ministeerium vähendamata projektitoetusi korrastada otsustamismehhanisme.

Rahandusministeerium on auditites välja toodud puuduste likvideerimisel lubanud omapoolselt teha kõik, et rahajagamine muutuks selgemaks ja läbipaistvamaks. Ettepanek suunata valdkonna vahendid vastava valdkonna eest vastutava ministri eelarvesse tehti 2013. aasta eelarve läbirääkimistel.

Rahaliselt on hasartmängumaksu nõukogu käsutuses on hetkel 37,4 protsenti maksu kavandatavast laekumisest, millest omakorda 0,5 protsenti on mõeldud nõukogu enda teenindamiseks. 20 miljoni euro suuruse maksubaasi juures teeb see 37 400 eurot.

Senise seadusega maksti riigieelarvest hasartmängumaksu laekumise põhjal 46 protsenti kultuurkapitalile, 3,9 protsenti Eesti Punasele Ristile, 12,7 protsenti regionaalsete investeeringutoetustele ning 37,4 protsenti erinevatele haridus- ja spordi- ja tervishoiuprojektidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles