Teadusasutused saavad tulevikus paremini määrata oma uurimisvaldkondi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Liis Treimann

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo allkirjastas määruse, millega täiendatakse varasemalt kehtestatud institutsionaalse uurimistoetuse korda.

Määruse muutmise eesmärk on anda asutustele suurem vastutus, samuti suurem roll taotluste esitamisel ning tagada teadus- ja arendusasutuste jätkusuutlikkus. Muudatused valmistati ette koostöös teadusasutuste ja juhtivate teadlastega. Määrus jõustub järgmise nädala jooksul.

Ühe olulise muudatusena antakse asutustele õigus määrata ära oma strateegilistest eesmärkidest lähtuvad olulisemad uurimisteemad. Prioriteetsete teemade jaoks taotletavate toetuste kogusumma võib olla kuni 30 protsenti taotlemise aastal lõppevate taotleja teadusteemade sihtfinantseeringu ja institutsionaalsete uurimistoetuste summast. «Teadus- ja arendusasutustele on antud senisest suurem roll oma valdkondlike ülesannete täitmist toetavate uurimisteemade olulisuse määramisel,» kommenteeris muudatust Eesti Teadusagentuuri nõunik Margus Harak.

Teadusasutusele tagatakse sihtfinantseeritavate teadusteemade ja institutsionaalsete uurimistoetuste rahastamine vähemalt 85 protsendi ulatuses eelmise aasta mahust. Käesoleval aastal esitatakse uurimistoetuse taotlusi 2014. aastaks ning võrdlusaastaks on 2013. aasta.

Määrusega kehtestatakse ka tuumiktaristule toetuse taotlemise, hindamise, määramise ja mahu muutmise kord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles