Vaata pilte: Estcoy-15 vahetas Afganistanis baasi

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Afganistanis teeniv Eesti jalaväekompanii Estcoy-15 andis eile Afganistani julgeolekujõududele üle vastutusala ning lahkus patrullbaasist Pimon.

Kompanii tegutseb nüüdsest Camp Bastioni sõjaväebaasist lahingugrupi manööverüksusena kogu Helmandi provintsi piires, mis tähendab tegevusala suurenemist ja senisest mitmekesisemate ülesannete täitmist.

«Tegutseme eelkõige seal, kus olukord on kõige kriitilisem või täidame mõnda luureandmetele tuginevat operatsiooni,»ütles Estcoy-15 kompaniiülem, major Tõnis Metjer. «Samuti on Estcoy-15 valmis toetama brigaadi erinevaid üksusi suuremate operatsioonide käigus, kus on vaja lisajõude.»

Metjeri sõnul võivad eestlaste ülesanneteks olla näiteks valitsusvastaste mässuliste juhtimisahela ja tagalaliini killustamine või brigaadi liikumisteede julgestamine logistikakonvoide liikumisel. «Meie käsutuses on siin alal unikaalsed soomukid, tänu neile saame täita väga erinevaid ülesandeid,»ütles  Metjer, kelle sõnul hindavad meie soomukite kiirust ja mobiilsust kõrgelt ka liitlased.

Metjer kinnitas, et Estcoy viimase kolme kuu tegevus patrullbaasis Pimon on muutnud olukorra piirkonnas niipalju stabiilsemaks, et Afganistani julgeolekujõud suudavad alal iseseisvalt korda hoida.

«Piirkonnas on tugev ja karismaatiline politseiülem, kes pingutab tugevalt, et oma üksuste distsipliini hoida ja nende edukust tagada,»tõi Metjer esile Afganistani rahvusliku politsei võimekuse.

Selle tõestuseks on viimase paari nädala jooksul Afganistani politseinike eestvedamisel läbiviidud kaks suuremat operatsiooni mässuliste tagalaalana kasutatavas ohtlikus kõrbepiirkonnas, kuhu politseinikud varem iseseisvalt ei kippunud. Politseijõud on koos meiega opereerides julgust kogunud ja saavad nüüd iseseisvalt oma ülesannetega hakkama,»lisas ta.

Jalaväekompanii Estcoy-15 alustas teenistust Afganistanis eelmise aasta novembris baseerudes kuni eilseni patrullbaasis Pimon. Kompanii jätkab teenistust Camp Bastionis mai lõpuni.

Afganistani julgeolekutagamisjõud ANSF koosnevad peamiselt Afganistani rahvuslikust armeest ja Afganistani rahvuslikust politseist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles