Opositsioon ründas IRLi kodukulude alandamise lubadust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits / Postimees

Opositsioonisaadikud ründasid täna riigikogu infotunnis Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) valimiseelset lubadust alandada kodukulusid.

Sotsiaaldemokraat Heljo Pikhof avaldas arvamust, et IRLi lubadus kodukulusid alandada on vastutustundetu, ning küsis Reformierakonna esimehelt, peaminister Andrus Ansipilt, kas ka tema sellega nõustub.

Ansip ütles, et neid kodusid, kus sel talvel tuleb maksta väiksemaid soojaarveid, on Eestis päris mitmeid. «Eelkõige on need arved sel aastal väiksemad tänu sellele, et KredExi kaudu on mitmed-mitmed korterelamud saanud toetust, inimesed on ise panustanud oma vahendeid selleks, et majade soojapidavust suurendada, ja seetõttu on ka kodukulud alla läinud. See ei ole lausaline, iseenesest juhtuv asi – kodukulude vähenemine,» lausus ta, julgustades inimesi oma kodusid soojustama.

Tema sõnul ei ole paljud omaaegsed ehitised energia kasutamise seisukohalt efektiivsed ning selle probleemiga tuleb väga tõsiselt edasi tegeleda. «Pelk osutamine, et näe, ei ole alla läinud kodukulud, ei ole kindlasti konstruktiivne ja ei ole ka lahendus,» ütles Ansip.

Demokraatide ühendusse kuuluv Deniss Boroditš ütles infotunnis, et tema hinnangul on ühiskonnas üheks suuremaks mureks usaldamatus poliitiliste organisatsioonide ja poliitikute vastu, kes lubavad üht, aga teevad teist. Ta tõi näiteks IRLi, kes tema väitel lubas muu hulgas alandada ka elektri hinda, ning küsis, millise hinnangu peaminister taolistele loosungitele annab.

Ansip vastas, et ei ole olnud IRLi valija ega ole seetõttu nende valimisloosungeid väga tähelepanelikult jälginud. «Aga loosungit elektri hinna alandamise kohta mina kampaaniast ei mäleta. Ma mäletan ühe teise erakonna loosungeid, et lubati hoida vee hinda kontrolli all, aga see kontroll on tähendanud vee hinna kiiret kasvu. See puudutab teie endist erakonda,» märkis ta Keskerakonnale viidates.

Samas ütles ta, et elektri hinna alandamise lubamine ei ole kindlasti vastutustundlik. «Tänapäeval energiakandjate maksumus suureneb, tootmishinnad suurenevad. Isegi kui väga tahaks ja püüaks, ikkagi ei suuda välja mõelda seda skeemi, kuidas elektrienergia hinda oleks võimalik tulevikus alandada,» lausus Ansip.

Mina käsitlen elektri hinna alandamisena seda, kui märkimisväärselt pidurdatakse hinnatõusu.

Kodukulude alandamise teemal esitati infotunnis küsimusi ka IRLi kuuluvale põllumajandusminister Helir-Valdor Seederile, kes arvas, et nii sotsiaaldemokraadid kui Keskerakond on veidi kadedad, sest IRL teadis juba enne valimisi, et kodukulud saavad lähiaastatel inimeste üheks peamiseks probleemiks.

«Mina käsitlen kodukulude vähendamise all seda, kui me suudame pidurdada hinnatõusu. Seda on tehtud läbi taastuvenergia tasude vähendamise, läbi korterelamute soojustamise toetuse, mis võimaldab energiasäästu, läbi elamumaale maamaksu vähendamise teatud piirides nii linnas kui ka maal. Need kõik teenivad tegelikult kodukulude vähendamise eesmärki,» rääkis Seeder.

Ta avaldas arvamust, et ilma nende meetmeteta oleksid kodukulud kasvanud kiiremini kui praegu. «Nii et, jah, julgen öelda, see lubadus ja ettenägelikkus, et kodukulud saavad olema inimestele tõsiseks probleemiks, oli Isamaa ja Res Publica Liidul väga õige ettenägemine ja väga õige punkt ka meie programmis,» märkis ta.

Vastates demokraatide ühendusse kuuluva Rainer Vakra küsimusele, kuidas ikkagi sai IRL lubada elektri hinna vähendamist, kordas Seeder, et käsitleb ka elektri hinna alandamisena seda, kui märkimisväärselt pidurdatakse hinnatõusu ja tehakse kõik, et hinnatõus oleks väiksem.

«Seda ma ütlesin juba, mis on ka tehtud ja püütakse teha, et vähendada kodukulusid, et vähendada ka elektri hinda. Nii et julgen väita, et ilma nende vastuvõetud otsusteta oleks olnud kodukulude kasv ja ka elektri hinna tõus kindlasti suurem, kui ta praegu oli,» lisas Seeder.

Kodukulude alandamine oli IRLi üks valimislubadus enne 2011. aasta märtsis toimunud riigikogu valimisi. Peamiste sammudena lubas erakond niinimetatud lepingus valijaga vabastada kodud maamaksust, toetada küttekulude vähendamiseks korterelamute soojustamist ning ohjeldada monopole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles