Ghanalasest kardinal: kirik on valmis mitteeurooplasest paavstiks

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Kodwo Appiah Turkson.
Peter Kodwo Appiah Turkson. Foto: SCANPIX

Ametist tagasi astuva paavst Benedictus XVI võimalikuks järglaseks peetava ghanalasest kardinali Peter Turksoni sõnul on katoliku kirik valmis mitteeurooplasest paavstiks.

64-aastast Turksoni peetakse tõsiseltvõetavaimaks aafriklaseks veeburaris vabanevale paavsti kohale. Oma šansse valituks saada kommenteerides ütles Turkson, et kui see on Jumala tahe, võtab ta kirikupea ameti rõõmuga vastu, vahendas uudisteagentuur AP.

Turkson lisas, et Aasia ja Aafrika kirikud on kasvanud tugevaks ja sealsed vaimulikud piisavalt küpseks ning uus paavst võiks seetõttu tulla just nendest piirkondadest.

«Ma arvan, et omal moel on kirik alati olnud ja on valmis mitteeurooplasest paavstiks,» lisas Turkson, märkides, et aeg, mil kirkujuhi kohale asub mitteeurooplane pole enam kaugel.

Samas arvatakse, et Turksoni võimalusi paavstiks saada võib takistada asjaolu, et möödunud aastal oli ta sunnitud vabandama videokeskkonnas Youtube avaldatud video eest, milles ta hoiatas Euroopa islamiseerumise eest. Muu hulgas väitis Turkson videos, et Prantsumaast saab 39 aastaga islamivabariik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles