Suusamaratonil on ka varem rahvasportlastelt dopinguproove võetud

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suusamaraton.
Suusamaraton. Foto: SCANPIX

Eesti Olümpiakomitee esindaja Kristel Berendseni sõnul on Tartu suusamaratonil ka eelnevatel aastatel rahvasportlaseid testitud, tänavu toimuv testmine ei ole harukordne.

Eesti Antidoping nõukogu liige Kristjan Port ütles telesaatele «Ringvaade», et kuna dopinguprobleem on muutunud tõsisemaks ka harrastussportlaste seas. Seepärast peavad sel aastal Tartu maratonil andma dopinguproovi tippsportlaste kõrval ka rahvasportlased.

Berendsen ütles Postimehele, et kindlasti ei ole mõeldav kõiki rahvasportlaseid testida, testimine on kallis - ühe testi hinnaks on ligi 400 eurot. «Testi kulu katab tavaliselt võistluse korraldaja aga koostöös riigiga üritame liikuda selles suunas, et meie eelarvesse tulevad lisavahendid just tervisespordi testimisteks.»

Testitavad valitakse enne võistluse algust loosiga. «Spordiseadusest tulenevalt on kõik inimesed, kes osalevad võistlustel, mis on korraldatud mõne klubi või spordialaliidu poolt, sellel hetkel sportlased ja nendele kehtivad samasugused kohustused ja reeglid nagu tippsportlastele. Ehk siis nad on ka kohustatud dopinguproovi andma kui nad loosiga peaksid valituks osutuma.»

Berendseni sõnul on sanktsioonid positiivse proovi korral rahvasportlastele samad mis tippsportlastel.

Küsimusele, kas võistlejaid eelnevalt ka proovi võtmise võimalikkusest informeeritakse vastas ta, et võistluste juhendis on tavaliselt märgitud dopinguproovide võtmise info. «Kuid see ei ole kohustuslik, sest spordiseadus ütleb juba ise, et kõik võistlustel osalevad inimesed peavad järgima ka antidopingu reegleid ning olema valmis dopinguproovi võtmiseks.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles