Analüütik: Afganistan võib pärast 2014. aastat Venemaad ohustada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani politseinikud patrullsõidul Kunari provintsis Nor Gali piirkonnas.
Afganistani politseinikud patrullsõidul Kunari provintsis Nor Gali piirkonnas. Foto: SCANPIX

Pärast USA ja NATO vägede kavandatavat Afganistanist lahkumist võib saada sellest riigist Venemaa ja teiste piirkonna riikide jaoks terroriohu allikas, hoiatas armeekindral ja endine siseminister Anatoli Kulikov täna.

«Islamistide põhijõud on olnud viimased 10-15 aastat hõivatud Afganistani ja Pakistaniga, kus nad on kandnud suuri kaotusi. Pärast 2014. aastat võib neil avaneda võimalus ümberkaudsetele territooriumidele pilk heita ja pakkuda toetust seal elavatele inimestele, kes jagavad nende vaateid,» kommenteeris ta USA presidendi Barack Obama eilset avaldust, milles kinnitati, et Ameerika sõdurid lahkuvad Afganistanist 2014. aasta lõpuks.

Kindrali sõnul on rahvusvaheline kogukond küll aidanud Afganistanil luua «kõik vajalikud valitsusatribuudid ja valimised on läbi viidud, aga tegelik võim kuulub veel paljuski Talibanile».

«Kui olukord Afganistanis järgmise kahe aasta jooksul ei normaliseeru, mõjutab see Kesk-Aasia riikide ja järelikult ka Venemaa lõunapiiri stabiilsust,» rääkis Kulikov.

Ta rõhutas, et Venemaa ja Kesk-Aasia riigid peavad astuma täiendavaid diplomaatilisi samme Afganistani võimudega suhete loomiseks. Lisaks peavad Vene julgeolekuteenistused rakendama meetmeid julgeolekuohu vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles