Nõukogu kinnitas Pai uuesti nukuteatri juhiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nukuteatri juht Meelis Pai.
Nukuteatri juht Meelis Pai. Foto: Liis Treimann

Vaatamata viimastel nädalatel puhkenud tülile nukuteatri finantsseisu üle kinnitas SA NUKU nõukogu täna õhtul uuesti juhiks seni teatri eesotsas olnud Meelis Pai ja võttis vastu täpsustatud eelarve. Osapoolte sõnul on sõjakirves maha maetud.

Nukuteatri rahaasjades on endiselt probleeme, kuid Meelis Pai vabastamine teatrijuhi kohalt pole kunagi olnud ministeeriumi taotlus, ütles nõukogu liige Hillar Sein. «Algusest peale oli küsimus Meelis Paiga sõlmitavas lepingus ja selle tingimustes.» Seni oli Pail Riikliku Nukuteatri tegevjuhi leping, nüüd muutus see juhatuse liikme lepinguks.

Nukuteatri nõukogu esimees Jaan Puusaag ütles BNS-ile, et täpsustati ka teatri eelarvet, mille suurus on nüüd 1 985 645 eurot ja see on planeeritud 168 918-eurose kasumiga. SA NUKU võtab Eesti Riiklikult Nukuteatrilt üle 168 000 euro eest võlgu.

«Kuna eelolev aasta on planeeritud plussiga, siis vastavalt graafikule need võlad tasutakse,» kinnitas Puusaag. Suurim võlausaldaja on SA NUKU-l Riigi Kinnisvara AS, kellele ollakse võlgu nelja kuu rent, sellele järgneb maksu- ja tolliamet.

Teatri rahaliste raskuste kohta ütles Sein, et kindlasti on need ületatavad, kuid see pole tehtav paari kuuga. «Kõige optimistlikuma prognoosi järgi aasta lõpuks, aga pigem ma arvan, et see on mõne aasta teema.»

Teatrijuht Meelis Pai nägi olukorda paremas valguses. «Oluline on see et eelarve on positiivne ja tuleb teha palju tööd, et see ära täita. Selles mõttes on eelarve pingeline.»

Pai selgituste kohaselt olid ministeeriumi ja teatri erimeelsused põhjustatud eelkõige üleminekuperioodist sihtasutuse vormile. Varasematel aastatel on tegevjuhil olnud rohkem vabadust rahaasjade planeerimisel, nüüd tuleb teatri tegevusi planeerida aastaid ette ja sellest ka ministeeriumi tähelepanu.

«Võib-olla me läksime kõik natuke liiga tuliseks ära. On olnud palju möödarääkimist ja ma arvan, et midagi poleks juhtunudki, kui see koosolek oleks toimunud varem,» analüüsis Pai.

Nukunäitlejad korraldasid koosoleku eel piketi, kus nõudsid, et nõukogu koosseisu laiendataks teatrivaldkonna ekspertidega. Sama toetab ka Pai. Kuna nõukogu liikmed Jaan Puusaag ja Härmo Värk loobusid oma tasudest, siis lähevad kahe inimese tasud teatri eelarvesse. Seega võiks kultuuriministeeriumi nõusoleku korral nõukogusse teatriga seotud inimesi juurde võtta.

Pai sõnul on sõjakirves ministeeriumi ja teatri vahel maha maetud. «Seda kirvest lihtsalt ei ole kuskilt enam lehvitama hakata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles