Merle Parts: sõnavabadus ei tähenda õigust ähvardada

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtunik Merle Parts
Kohtunik Merle Parts Foto: Liis Treimann

Kohtunik Merle Parts polnud nõus lähemalt kommenteerima eilset kohtuotsust, millega teda solvanud mees kriminaalkorras süüdi mõisteti, kuid rõhutas, et sõnavabadus ei tähenda õigust end ebatsensuurselt väljendada või kedagi ähvardada.

«Sõnavabadus ei tähenda seda, et isik võib teise isiku suhtes avalikus meediaruumis solvavalt- vulgaarselt, ebatsensuurselt väljenduda või teda tapmise või muu vägivallaga valimatult ähvardada,» ütles Merle Parts Postimehele.

«Inimene peab kasutama oma õigusi, ka sõnavabadust, selliselt, et see ei kahjustaks teise isiku õigusi,» lisas ta.  

Seda, kas ta on eilse Tartu maakohtu otsusega mehele määratud karistusega rahul, polnud Parts nõus kommenteerima, sest tegu on jõustumata kohtulahendiga.

Tartu maakohus tunnistas eile Andrey Nebenzya (40) kriminaalkorras süüdi Harju maakohtu kohtuniku Merle Partsi solvamises seoses viimase osalemisega õigusemõistmisel.

Kohus mõistis süüdistatavale kokkuleppemenetluses viie kuu pikkuse vangistuse 18 kuu pikkuse katseajaga, mille jooksul peab ta alluma kriminaalhoolduse kontrollnõuetele. Menetluskulude katteks peab Nebenzya tasuma 947 eurot.

Eelmise aasta 9. mail avaldas internetiportaal rus.delfi.ee Harju maakohtu kohtunik Merle Partsi menetluses oleva ühe teise isiku kriminaalasja protsessi kohta artikli koos kohtuniku pildiga. Ajakirjanik kommenteeris kohtuniku seaduslikku tegevust. Nimetatud artikliga kaasnesid kohtunikku solvavad netikommentaarid, millest ühe lisas internetiportaali 9. mail Nebenzya.

Täna oli Tartu maakohtus eelistung teise kohtuniku solvamises ja laimamises süüdistatava kriminaalasjas, mis lahutati Andrey Nebenzya asjast. Olga süüasja hakatakse üldmenetluse korras arutama 20. märtsi istungil, mis on samuti kannatanu eraelu kaitseks kuulutatud kinniseks.

Esialgu oli eile süüdi tunnistatud Andrey Nebenzya kriminaalasi ühes menetluses Olga omaga, kuid kohtu eelistungil pidas Nebenzya kaitsja võimalikuks kokkuleppemenetluse kohaldamist, mistõttu taotles oma kaitsealuse osas eraldamist eraldi menetlusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles