Vatikanoloogid: paavsti lahkumise põhjustasid intriigid ja saladused

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI.
Paavst Benedictus XVI. Foto: SCANPIX

Vatikanoloogid on üksmeelel, et paavst Benedictus XVI tagasiastumise põhjustasid intriigid ja saladused Vatikani võimukoridorides, millele andis lisatõuke Wikileaksi kaudu avalikuks saanud Vatikani infoleke.

Benedictuse pontifikaati on saatnud kirikuajaloo viimaste aastasadade keerulisemad skandaalid - kriis islami ja juutidega, AIDSI ja kunstviljastamise tõttu vastuolud teadusmaailmaga, kiriku enda sisesed lõhed, samuti pedofiilia- ja finantsskandaalid, vahendas ERR Uudised saadet «Aktuaalne kaamera. Nädal»

«Oma pontifikaadi jooksul püüdis paavst kirikut puhastada - nulltolerants pedofiilia suhtes, finantsafääride läbipaistvus, kuid tal oli suuri raskusi, nagu ka hiljutine saladokumentide lekkimine, see oli hoop nii talle endale kui ta lähikondlastele, mis takistas tal sel suunal edasi minekut,» ütles ajakirja Il Panorama vatikanoloog Ignazio Ingrao.

Vatikani asjatundjad on veendunud, et paavsti otsus oli kaalukalt läbi mõeldud, vatikanoloog Marco Politi märkis, et paavst soovis vältida olukorda, kus eelseisvail aastail valitseksid ja otsustaksid eaka paavsti varjus teised. «Selle otsusega tõi ta probleemid välja ja jätab kirikule ning kardinalide kolleegiumile otsustuse, kes võiks olla tema järeltulija,» lisas Politi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles