Mõttetalgutel näeme, raisk!

Mart Juur
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Juur
Mart Juur Foto: Pm

Väga tore, et mõttetalgutel võib osaleda ka ühekaupa, ei pea tingimata kolmesed grupid olema. Kolmese kambaga on hea mööda kõrtse käia, mõtlemine on aga üksildane tegevus. See nõuab keskendumist ja meelerahu, mida seltskonnas pole lihtne saavutada. Ikka kukub keegi lolli juttu ajama või eksitab mõttetute küsimustega, mis algavad sõnaga «kuidas?». Näiteks sa juurdled elu mõtte üle, aga siis tuleb juhm projektijuht Äripäevast ja küsib: «Kuidas moos kommi sisse saab?» või «Kuidas tekib tolmurull?» Mis on iseenesest huvitavad probleemid, aga ei vii sammukestki lähemale elu mõtte müsteeriumi lahendamisele.






Filosoofid on mõttetalguid ikka üksi pidanud. Aristoteles mõtles üksi, üksi mõtlesid ka Platon ja Sokrates. Ei vajanud Hegel, Fichte ega Schelling entusiastlikku talgujuhti, et panna alus saksa idealistlikule filosoofiale.



Kuulsin, et Tallinnas saadetakse liinile mõttetramm. See on juba täielik absurd. Mida oleks kostnud Immanuel Kant, kui talle oleks öeldud, et Köningsbergis sõidab ringi mõttetramm, pardal 45 filosoofi, keda juhatab talgujuht Maria Veltmann? Ainult naernud oleks Kant niisuguse narruse üle. Filosoof ei vaja mõtte­trammi, talle piisab regulaarsetest jalutuskäikudest, saatjaks teener, kes ei pruugi ülemäära suud.



Muidugi leidub ka erandeid. Näiteks Karl Marx ja Friedrich Engels. Tuleb aga silmas pidada, et selles tandemis mõtiskles peamiselt Marx, Engels kui rikka vabrikuomaniku pärija pidas Marxi üleval. Ma võin ka mõelda, kui Rainer Nõlvak mu arved kinni plekib, Microlinki raha peaks tal veel natuke alles olema.



Üldiselt kehtib siiski printsiip, et Eesti riigis lihtsale inimesele mõtlemise eest palka ei maksta. Ja ega tema mõttekesed ka kedagi huvita. Lase ülemused mõtlevad, meie asi on lõuad pidada ja edasi teenida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles