Kohus otsustas kriminaalmenetluse objektiks oleva kalalaadungi tagastada Leedule

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Tallinna ringkonnakohus jättis rahuldamata Eesti firma Conti Trade OÜ kaebuse ning muutmata maakohtu määruse, millega otsustati tagastada Eestis kinnipeetud Leedu firma UAB Fibex’i Norrast ostetud külmutatud forelli laadung.

Tänase seisuga Conti Trade OÜ ringkonnakohtu määrusele kaebust esitanud ei ole, selleks on ettevõttel aga aega 25. veebruarini, ütles Postimehele ringkonnakohtu pressiesindaja. Vaidlust on juba korra riigikohtu kriminaalkolleegium menetlenud, 14. jaanuaril otsustas kolleegium saata selle uuesti teisele kohtuastmele menetlemiseks.

Riigiprokuratuuri prokuröri abi Meelis Sentifoli ütles Postimehele, et vara üleandmine Leedule on võimalik vaid siis, kui määrus jõustub ehk kohtuasja ei kaevata enam edasi riigikohtusse.  

Kuigi kauba säilivusajaks on märtsikuu, siis veterinaar- ja toiduamet on seisukohal, et selle realiseerimine polegi võimalik, kuna kauba käitlemine pole olnud kontrollitav.    

Mullu märtsi lõpus ostis Fibex Norrast külmutatud forelli kokku 270 000 liti eest. Kaup sihtkohta ei jõudnud ning selle omandasid ebaseaduslikult ebaausad vedajad.

Kaunase ringkonnakohus andis loa toimetada kalalaadung Leetu enne kohtuotsuse langetamist ja Harju maakohus tegi 12. oktoobril määruse kauba asitõendina üleandmiseks Leedu ametivõimudele. Määrust pole aga senini rakendatud, kuna Eesti firma on otsust edasikaevanud.

Kala realiseerimise lõpptähtaeg on selle aasta märtsis. Kauba varastamine ja kohtumenetlus on tekitanud Fibexile märkimisväärse rahalise kahju ja võib viia isegi ettevõtte pankrotistumiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles