Taliban tappis kaks Läti kaitseväelast

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talibani võitleja.
Talibani võitleja. Foto: Reuters / Scanpix.

Eile varahommikul pidi Läti võtma vastu teate, et Taliban on tapnud kaks nende Kirde-Afganistanis Kunari provintsis teeninud sõjaväelast. Lisaks seersant Voldemars Ansevicsile ja kapral Andrejs Merkusevsile langesid samas rünnakus ka kolm USA ja kolm Afganistani sõdurit.






Läti kaitseministeeriumi teatel sai veel kaks lätlast ja kolm afgaani selles lahingus vigastada, üks lätlastest tõsiselt. Läti kaitseväe pressiohvitser kapten Normunds Stafeckis ütles eile õhtul Postimehele, et kõige rängemini haavata saanud naissõjaväelase seisund on raske, kuid stabiilne.



Stafeckise sõnul rünnati nende vaatlusposti tõenäoliselt tankitõrjerelvadega. Ründajatest jagu saamiseks pidid nad appi kutsuma õhu- ja suurtükitoetuse.


Nagu tunnistas rahvusvaheline uudisteagentuur AFP, oli tegu NATO vägede jaoks ühe ohvriterohkema rünnakuga mitme kuu jooksul.



Minister naasis kodumaale


Hukkunud teenisid OMLT üksuses ehk NATO treeningmeeskonnas, mille eesmärk on praktilise koostöö käigus operatsioonidel välja õpetada Afganistani enda armeed. Läti on ainus Balti riik, mis on OMLT Afganistani saatnud, seda koostöös USAga – nende üksuses teenis 16 ameeriklast ja 13 lätlast.



Ühtekokku on Läti Afganistani läkitanud umbes 160 kaitseväelast. Lisaks OMLT-le on lõunanaabritel kompanii Põhja-Afganistanis Balkhi provintsis, mis teenib Norra väejuhatuse all.



Eile Hispaanias visiidil viibinud Läti kaitseminister Imants Liegis katkestas pärast surmateadete saamist reisi ja naasis kodumaale. Liegis kinnitas, et Läti peab kindlasti missiooni Afganistanis jätkama. «See on meie kohustus jätkata koos NATO liitlastega operatsiooni Afganistanis, kus me kaitseme demokraatiat ja vabadust,» vahendas tema sõnu uudisteagentuur LETA.



Esimene hukkunu mullu


Esimene lätlane hukkus Afganistanis mullu augustis. Kapral Edgars Ozolins sai surma ajakirjanikke eskortinud soomukis, mille all plahvatas terroriristide isevalmistatud pomm. Lisaks sai kolm Läti kaitseväelast toonases plahvatuses vigastada. Eestlasi on Afganistanis hukkunud kolm, leedulasi üks.



NATO juhitavates Afganistani rahvusvahelistes julgeolekuabijõududes (ISAFis) teenivad 42 riigi sõdurid, märtsi seisuga oli neid ühtekokku 58 390.



20. augustil toimuvate valimiste turvamiseks viivad paljud riigid ajutiselt Afganistani veel lisavägesid. Näiteks Eesti kaitseministeerium on pannud ette kahekordistada meie vägede arvu seal ja viia juurde teine kompanii. Leedu lisab ühe rühma ning Soome samuti kompanii jagu sõdureid. Läti majanduslikel põhjustel panust suurendada ei kavatsenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles