Paet: Süüria põgenikke tuleb abistada senisest enam

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria pagulaslapsed Domizi põgenikelaagris Põhja-Iraagis.
Süüria pagulaslapsed Domizi põgenikelaagris Põhja-Iraagis. Foto: SCANPIX

Välisminister Urmas Paeti sõnul süveneb humanitaarkriis Süürias kiiresti ning rahvusvaheline kogukond peab senisest veelgi enam abistama nelja miljonit põgenikku, kellest ligi pool on lapsed.

Paet ütles välisministeeriumi teatel, et humanitaarolukord Süürias halveneb ja ÜRO andmetel vajab kokku ligi neli miljonit inimest kiireloomulist humanitaarabi. «Peame töötama võimaluste loomise nimel, mis inimesi praktiliselt aitaksid,» märkis ta.

Süüria konfliktis on hukkunud üle 60 000 inimese ning pagulasi on ÜRO andmetel Süüria naaberriikides Iraagis, Jordaanias, Liibanonis, Türgis ja Egiptuses juba üle 775 000. Paeti kinnitusel on pagulaste abistamine ja vägivalla lõpetamine Süürias esmatähtis.

Suurem osa Süüria pagulastest on naised ja lapsed ning kriisi jätkudes võib Süüria kaotada terve põlvkonna, kuna lapsed jäävad ilma lapsepõlvest. Paeti sõnul lubas Eesti jaanuari lõpus Kuveidis toimunud rahvusvahelisel abikonverentsil Süüria sõjapõgenike olukorra leevendamisse panustada 300 000 euroga, millest 100 000 eurot on Süüria pagulaste toetuseks Jordaanias juba eraldatud. 100 000 eurot antakse tema sõnul UNICEFi kaudu Süüria pagulaste haridustee jätkamiseks Liibanonis.

Välisministeeriumi teatel on Eesti lisaks toetanud Süüria pagulasi Jordaanias 50 000 ja Türgis 70 000 euroga ning eraldanud nii ÜRO humanitaarasjade koordinatsioonibüroo Süüria hädaabi sihtfondile kui Rahvusvahelise Punase Risti Komiteele kummalegi 50 000 eurot Süüria kriisis kannatanute aitamiseks. «Ettevalmistamisel on päästemeeskonna liikmete võimalik saatmine humanitaarabimissioonile Jordaanias asuvasse Za’atri pagulaslaagrisse,» lisas Paet.

Tema sõnul on vägivalla lõppemiseks oluline jõuda vaherahu sõlmimise ja üleminekuvalitsuse moodustamiseni Süürias. «Mõistame jätkuvalt tugevalt hukka Süüria režiimi sõjalised rünnakud oma rahva vastu, inimõiguste rängad rikkumised ei tohi jääda karistamata ning toimepanijad tuleb võtta vastutusele,» ütles Paet.

Olukorda Süürias arutasid eile Brüsselis kohtunud Euroopa Liidu välisministrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles