Eesti on võimalikuks gripipandeemia laienemiseks valmis

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laborites uuritakse maailma ähvardavat seagrippi.
Laborites uuritakse maailma ähvardavat seagrippi. Foto: AFP / Scanpix

Kuigi Eestis teadaolevalt ühtegi uue gripi A/H1N1 nakkuskahtlusega inimest ei ole, on riik kõrgendatud valmisolekus, et kiirelt reageerida võimaliku nakkuse jõudmisel Eestisse.

Tervisekaitseinspektsioon koostöös tervishoiuametiga on koostanud gripipandeemiaks valmisoleku olulise info ja tegevusjuhised haiguskahtlusega inimeste kiireks avastamiseks, mis on saadetud edasi kõikidele olulistele asutustele ja organisatsioonidele.

«Juhised on saadetud nii perearstidele kui ka kõikidele teistele tervishoiutöötajatele, informeeritud on rahvusvaheliste sadamate ja lennujaama juhtkonda ning kogu personali, valmisolekus on tervisekaitseinspektsiooni nakkushaiguste labor,“» kinnitas
tervisekaitseinspektsiooni peadirektor Tiiu Aro.

«Riigi valmisolek ei tähenda aga seda, et piiril hakataks kinni pidama kõiki Mehhikost tagasi saabuvaid reisijaid,» selgitas Aro. „«Terve inimene ei kujuta endast mingit ohtu,»“ rõhutas ta, lisades, et kiirelt on vaja tegutseda siis, kui reisija tervislik seisund ootamatult halveneb ja tal
tõuseb kõrge palavik.

«Ainult sellisel juhul  tuleb reisilt saabuja koheselt hospitaliseerida, et välja selgitada tema haigestumise põhjus ja võimalik seotus maailmas leviva uue gripiviirusega,“» selgitas tervisekaitseinspektsiooni peadirektor Tiiu Aro.

Kõikidele teistele reisilt saabujatele tuletab tervisekaitseinspektsioon meelde, et pärast reisi on oluline vähemalt kümne päeva jooksul jälgida oma tervislikku seisundit. Juhul kui tekib kõrge palavik (38°C või üle), millega kaasneb kas köha, nohu, pea- või lihasvalu, siis tuleb helistada
kohe oma arstile, kes otsustab edasise tegevuse. Arstile tuleb rääkida kindlasti ka oma reisist välismaale, nimetades seejuures riigi, kust saabuti.

Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) andmetel on 2. mai seisuga kinnituse saanud kokku 636 uue gripiviirusesse A/H1N1 juhtu, neist 40 nakkust on kinnituse saanud Euroopas.

Euroopas on uue gripiviiruse olemasolu kinnituse saanud Suurbritannias 15 Hispaanias 13, Saksamaal kuus, Prantsusmaal kaks ning Austrias, Taanis, Rootsis, Hollandis ja Šveitsis üks juht.

USAs oli tänahommikustel andmetel kinnitatud 141, Mehhikos 397, Kanadas 51, Uus-Meremaal neli, Iisrealis kaks ja Hiinas üks uue gripiviiruse A/H1N1 poolt põhjustatud haigusjuhtu.

17 inimest on uue gripiviiruse tagajärjel surnud, üks neist USAs ja 16 inimest Mehhikos.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles