Üle 20 kilo amfetamiini omanud mehed peavad pikka aega vangis olema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amfetamiinipakid
Amfetamiinipakid Foto: Poliisi.fi

Harju maakohus saatis teisipäeval pikaks ajaks vangi kolm meest, kes olid seotud enam kui 20 kilogrammi amfetamiinipulbri käitlemise ja salakaubaveoga.

Kohus mõistis kokkuleppemenetluses Sergeile ja Andresele kaheksa ja poole aasta pikkuse vangistuse ning Maksimile kaheksa-aastase vangistuse. Kõik mehed peavad tasuma süüdimõistva kohtuotsusega kaasneva sundraha 800 eurot ning menetluskulud, mis on Sergeil 2880 eurot, Maksimil 2708 eurot ja Andresel 2645 eurot.

Samuti konfiskeeris kohus kuritegelikul teel saadud varana sõiduautod Kia Sorento, Mercedes Benz E400CDI, BMW 530D ja BMW 745D ning kaks Honda mootorratast. Lisaks konfiskeeriti enam kui 34 000 eurot rahalisi vahendeid ning sülearvuteid, tahvelarvuteid, plasmatelereid ja muud koduelektroonikat.

Andres ja Sergei peavad riigile asenduskonfiskeerimise korras tasuma kumbki veel 15 000 eurot.

Põhja prefektuuri narkopolitseinikud pidasid Maksimi (30), Sergei (35) ja Andrese (31) kuriteos kahtlustatavatena kinni mullu ööl vastu 12. juunit ja kohus võttis nad prokuröri taotlusel eeluurimise ajaks vahi alla.

Läbiotsimisel leiti Maksimi juhitud sõiduauto Kia Sorento kütusepaagist 24,5 kilogrammi kilesse pakitud pulbrilist ainet, mis sisaldas 7,8 kilogrammi puhast metamfetamiini. Kohtueelsel uurimisel kogutud andmetel omandasid süüdistatavad narkopulbri Leedust ja tõid selle siis salakaubana Eestisse.

Sergei kasutuses oleva garaažiboksi läbiotsimisel avastas politsei ka 820 grammi narkoainet MDMAd sisaldavaid tablette, milles on 262 grammi puhast MDMA-d. Lisaks leidis politsei läbiotsimiste käigus narkootikumide ebaseaduslikule käitlemisele viitavaid esemeid ja tuvastas vara, mis võib olla saadud kuritegelikul teel. Uurimisel leitud tõendid viitavad sellele, et süüdistatavad üritasid vara legaliseerida ühe firma kaudu.

Menetlust juhtinud Põhja ringkonnaprokuröri Taavi Perni sõnul on see kriminaalasi tähelepanuväärne sellepärast, et politsei ei tabanud mitte ainult kahtlustatavaid ja ei kõrvaldanud turult suurt kogust narkootilist ainet, vaid tuvastas ka väga suurel hulgal vara, mis on arvatavalt kuritegeliku päritoluga. Harju maakohus arestis konfiskeerimise tagamiseks kolm Tallinnas asuvat korterit, sõiduautod Mercedes-Benz, Kia Sorento ja kaks BMWd, samuti kaks Honda mootorratast ning enam kui 34 000 euro väärtuses rahalisi vahendeid peamiselt sularahana. Lisaks arestis kohus sülearvuteid, tahvelarvuteid, televiisoreid ja muud.

Põhja prefektuuri narkokuritegude talituse juhi Kaido Kõplase sõnul oli tabatud narkokogus narkopolitseinike jaoks möödunud aasta suurim saak. «Nii suure koguse narkoaine ja selle vahendajate tabamine mõjutas oluliselt Eesti narkoturgu, me suutsime allilma oluliselt raputada,» ütles Kõplas.

Lisaks narkootikumide kättesaadavuse vähenemisele ja turuhinna olulisele tõusule langetas sellise narkokoguse tabamine mõneks ajaks ka varguste hulka Tallinnas, kuna narkomaanid kasutavad just vargusi oma sõltuvuse rahastamiseks.

«Narkokuritegudevastases võitluses ning narkootiliste ainete leviku tõkestamiseks on äärmiselt oluline tegeleda iga tasandi narkokurjategijaga, nii vahendajate kui ka vahendajate varustajatega ehk nn suurte tegijatega,» ütles Kõplas. «Nii takistame oluliselt narkootikumide levikut tänavatel, mis annab eelduse ka narkosurmade vähenemisele ja üldisemalt kuritegevuse vähenemisele.»

Menetluse käigus ära võetud metamfetamiinist oleks jätkunud narkojoobe tekitamiseks 260 000 inimesele. Aine väärtus on hulgimüügis minimaalselt 66 000 kuni 100 000 eurot ja keskmist tänavamüügihinda arvestades ligi 370 000 eurot.

Sergeid on varem kriminaalkorras karistatud kolmel korral ja Andrest kahel korral, Maksim on varem karistamata. Narkokuritegude eest pole ühtki süüdistatavat varem karistatud.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi Põhja prefektuuri narkokuritegude talitus ja menetlust juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles