Korgijoogi lähteained lisatakse narkoainete nimekirja

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Riigikogu võttis täna vastu seadusemuudatuse, mis võimaldab lisada narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja 1,4-butaandiooli (1,4-BD) ja gammabutürolaktooni (GBL), mida kasutatakse GHB ehk korgijoogi tootmiseks.

Seaduse järgi on nimekirja kantud tervisele potentsiaalselt ohtlike ainete käitlemine keelatud üksnes siis, kui selle eesmärk on tekitada inimesele narkojoovet.

Sotsiaalminister ütles mullu sügisel muudatuse esimesel lugemisel riigikogus, et GBLi ja 1,4-BDd kasutatakse ka tööstuslikul eesmärgil, eelkõige kummi ja plastikute sünteesis, samuti värvitööstuses ja tööstusliku lahustina. «Tuli tekitada selline regulatsioon, et need, kes seda ühendit Eestisse legaalselt toovad, ei satuks kuidagi ohtu oma äritegevusega, ja samas välistada illegaalne tegevus,» lausus ta.

GBL ja 1,4-BD on ained, mis muunduvad organismis umbes minuti jooksul gammahüdroksübutüraadiks (GHB) ning tekitavad eufooriat ja tugevat iiveldustunnet. Üledoos põhjustab bradükardiat ja hüpotermiat ning võib viia inimese koomasse.

Eelnõu autorite sõnul seostatakse GHBd ja GBLi kõige enam just seksuaalse kuritarvitamise juhtumitega. Vedelal kujul sokutatakse seda ainet ööklubides ohvri jooki, mis muudab inimese esmalt apaatseks ja viib ta hiljem sügavasse häirimatusse unne.

«Erinevate riikide kogemustele tuginedes on aga GHB/GBLi tarvitamisega seotud seksuaalse kuritarvitamise juhtumeid raske tuvastada ja need on alaraporteeritud just seetõttu, et ohver ei saa alguses aru, mis temaga juhtunud on, ning hiljem on raske tema organismist nimetatud uimasteid tuvastada – GHB/GBL pole enam uriinis tuvastatav pärast 12 tundi,» märkisid nad seletuskirjas ja lisasid, et seksuaalse kuritarvitamise tõestamise muudab veelgi raskemaks asjaolu, et sageli tarvitatakse samal ajal ka alkoholi.

Politsei on viimase kahe aasta jooksul konfiskeerinud ligi 42 kilo GHBd ja 199 kilo GHB lähteainet GBLi. Nelja aastaga on avastatud üheksa narkolaborit, kus GHBd valmistati. Maksu- ja tolliameti andmetel tellitakse GBLi väikestes kogustes ka interneti teel ning see toimetatakse tavaliselt Hollandist, Soomest, Suurbritanniast või Poolast kohale kas kulleriteenuse või postiga.

Sotsiaalministri sõnul oli politseil seni raske siduda GBLi konkreetsete kuritegudega, kuna aine polnud keelatud ning see oli ja on praegugi tööstuslikult kasutatav. Muudatuse jõustumine peaks tema sõnul muutma politsei töö senisest selgemaks.

Ka siseministeerium kinnitas täna, et muudatus annab nii politseile kui maksu- ja tolliametile võimaluse tegeleda senisest paremini inimestega, kelle kuritegelik eesmärk on tuua GHB lähteaineid riiki ja kasutada neid narkootiliste ainete tootmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles