Paet: Ämaril võiks paikneda aastas vähemalt üks õhuturbe rotatsioon

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsehhi hävituslennuk NATO staabiõppusel Ämari lennubaasis.
Tsehhi hävituslennuk NATO staabiõppusel Ämari lennubaasis. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Välisminister Urmas Paet rõhutas täna riigikogus toimuval välispoliitika arutelul Balti õhuturbe missiooni tähtajatu jätkumise olulisust ning ütles, et tulevikus võiks vähemalt üks õhuturbe rotatsioon paikneda igal aastal Ämari lennuväljal.

Paeti sõnul on Eesti vaatevinklist oluline, et Balti õhuturve jätkub tähtajatu missioonina. Seni on õhuturbe missiooni baas olnud Leedus, kuid kahe aasta pärast saavutab tema sõnul täieliku tegutsemisvalmiduse ka Ämari lennuväli. «Eesti töötab selle nimel, et vähemalt üks õhuturbe rotatsioon igal aastal paikneks tulevikus Ämaril,» ütles ta.

Tema hinnangul on loogiline, et kolme riigi huvides toimuv missioon kasutab kõiki olemasolevaid võimalusi, ning just seda Ämari kasutuselevõtt Balti õhuturbe tagamisel pakub. Lennuvälja väljaehitamise üks eesmärk oligi tema sõnul rotatsioon.

«Eesti tunnustab kõiki riike, kes on meie õhuturbes osalenud. Nende seas on kõige sagedamini osalenud Saksamaa ja seejärel Poola, Prantsusmaa ja Taani. Ressursside üldine vähesus ja targa kaitse kontseptsioon eeldab rohkem koostööd ja võimete ühiskasutust,» märkis ta.

Paet toonitas seejuures ka kaitsekulutuste tähtsust ning meenutas, et praegu on Eesti üks väheseid liitlasi, kes suudab tagada riigikaitses NATO miinimumi ehk kaks protsenti SKTst. Tema soovib Eesti, et meie liitlased ning lähimad partnerid seaksid samuti eesmärgi panustada rohkem kaitse-eelarvesse. «Euroopa peab julgeolekusse rohkem panustama. USA ei saa ega pea üksi kandma kogu vastutust ja kulukoormat, täpselt nii nagu Saksamaa ei saa ega pea Euroopa võlakoormat üksi kandma,» lisas välisminister riigikogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles