Paet: Soome ja Rootsi peaksid olema NATOga rohkem seotud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: Reuters/ScanPix

Välisminister Urmas Paeti sõnul tuleb NATO-keskset koostööd Läänemere piirkonnas tugevdada ning ka Soome ja Rootsi peaksid olema alliansiga rohkem seotud.

Paet ütles riigikogus toimuval välispoliitika arutelul, et Läänemere piirkonna julgeolek on stabiilne, kuid vajab tervikuna tugevdamist. Tema sõnul on Põhjala kvaliteetne kaubamärk majanduse ja rahanduse küsimustes, kuid kogu piirkonnas tuleks seada sama julgeolekueesmärk.

«Eesti soovib Soomet ja Rootsit näha rohkem seotuna NATOga, tulevikus ka liikmena, kui sealsed ühiskonnad selleks valmis on. Igatahes peame tugevdama NATO-keskset koostööd meie piirkonnas,» lausus ta.

Tema sõnul on Põhja-Euroopa konkurentsivõimelisem, stabiilsem ja kiirema kasvuga kui ülejäänud Euroopa, mis aga ei tähenda, et kõik oleks ideaalne. «Meil siin Põhjalas läheb paremini kui mujal, kuid ka meil ei lähe nii hästi, nagu tahaksime. Oluline on siin veelgi tihedam piirkondlik koostöö,» ütles ta.

Paeti sõnul saab Eestist tuleval aastal Balti koostöö eesistuja, kes koordineerib Põhja- ja Baltimaade koostööd ning juhib ka Läänemeremaade Nõukogu. Seega on Eestil tema sõnul otsene võimalus Põhjala ja Balti riikide tihedamatele sidemetele kaasa aidata.

Ta kinnitas toetust ka Läti ja Leedu ühinemisele nii euroala kui Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni OECDga. Samuti on tema sõnul Eesti, aga ka Soome, Läti ja Leedu huvides, et eurotsooni mittekuuluvad Rootsi ja Taani ei kaugeneks Euroopa Liidu tuumikust.

Saksamaad julgustas ta võtma veelgi rohkem liidrirolli põhjamaise mõistliku majandamise leeris ning lisas, et nagu Läti ja Leedu puhul, toetab Eesti ka Poola liitumist euroalaga. «Seal on kasvanud positiivne meelestatus euro suhtes ja Poola võimalik liitumine mõne aasta pärast on muutunud realistlikumaks. Eesti soovib, et nii Poola kui ka Saksamaa tunneks end rohkem Läänemere piirkonna riikidena,» ütles Paet riigikogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles