Sõdurite surm ajas Läti poliitikud tülli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linda Murnie­ce
Linda Murnie­ce Foto: SCANPIX

Pärast kahe Läti sõduri surma Afganistanis pidi riigi juhtkond hakkama vastu siseministri tormakale avaldusele, et väed tuleks kohe missioonilt ära tuua.




Läti siseminister Linda Murnie­ce Uue Aja parteist esines kohe pärast reede öösel toimunud tragöödiat ootamatu üleskutsega lõpetada väemissioon Afganistanis.



Ka kaitseministrina töötanud Murniece ütles BNSile, et kavatses juba varem teha sellise ettepaneku kokkuhoiu kaalutlustel, kuid nüüdne tragöödia näitas, et selline otsus on lihtsalt vältimatu.



«Olen endise kaitseministrina viimastel nädalatel rääkinud, et rahvusvahelisest missioonist loobumine on üks neid asju, mida tuleks raha säästmiseks teha. Arvan, et olukorda arvestades tuleb meil võetud kohustustest hoolimata sõdurid koju tuua, sest me ei saa lubada enesele inimeste kaotamist,» selgitas minister.



«See on minu küllaltki kategooriline arvamus ning ma kavatsen seda valitsuses kaitsta,» ütles Murniece, lisades, et peaminister teeb ettepaneku seda küsimust arutada. Peaminister Valdis Dombrovskis(Uus Aega) pole küsimust esialgu kommenteerinud.


Teised riigi tipp-poliitikud rõhutasid aga Läti kohustusi NATO liitlaste ees.



Läti välisminister Maris Rieks­tinš (Rahvaerakond) eitas kategooriliselt võimalust, et Afganistani asuvad Läti väed võidaks kahe sõduri surma tõttu sealt välja tuua.


«See on ohtlik töö. Sõduri töö on üldse täis riski. Lähedaste jaoks on see kindlasti nõrk lohutus,» ütles minister.



Ta väljendas imestust siseministri ettepaneku üle, eriti arvestades, et Murniece ise on olnud kaitseminister.



Ka Läti president Valdis Zatlers kinnitas reedel, et sõdurite traagiline hukkumine ei tohi mõjutada Läti kohustuste täitmist NATO rahvusvahelises missioonis Afganistanis.



Eile toetas roheliste ja põllumeeste fraktsiooni juht Augusts Brigmanis samuti vägede edasi jäämist Afganistani ja hoiatas kolleege teema liigse politiseerimise eest. 



Läti kaitseminister Imants Liegis (Kodanikeliit) moodustas laupäeval Afganistanis hukkunud kahe sõduri surma asjaolude uurimiseks komisjoni, mis peab ministrile 8. juuniks raporti esitama.



Murniecega sarnast arvamust avaldas vaid vene keelt kõnelevate kodanike toetatav Üksmeele Keskus, vahendas uudisteagentuur LETA.



Viimases, märtsi lõpus tehtud küsitluses hindas enam kui kaks kolmandikku lätlastest Läti sõdurite osalemist rahvusvahelistes rahuvalveoperatsioonides positiivselt.


Lätil on praegu Afganistanis umbes 160 kaitseväelast.



Reede öösel Talibani rünnakus Kunari provintsis hukkunud seersant Voldemars Ansevics ja kapral Andrejs Merkusevs teenisid OMLT üksuses ehk NATO treeningmeeskonnas, mille eesmärk on operatsioonidel välja õpetada Afganistani enda armeed.



Lisaks OMLT-le on lõunanaabritel kompanii Põhja-Afganistanis Balkhi provintsis.


NATO juhitavates Afganistani jõududes teenivad kokku 42 riigi sõdurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles