Toll: illegaalse kauba leidmine liigub tõusujoones

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Virumaal jäi nädalavahetusel vahele kolm salasigarettide müüjat.
Lääne-Virumaal jäi nädalavahetusel vahele kolm salasigarettide müüjat. Foto: Politsei

Maksu- ja tolliamet hoidis 2009. aasta esimese kolme kuuga tollikontrolli tegevusega ära kokku ligi 25,8 miljoni krooni suuruse kahju tekkimise riigile.

Seadustele mittevastavate sigarettide ja alkoholi avastamised on tänavu esimeses kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvanud, teatas amet.

2008. aasta esimese kolme kuuga avastati ligi 960 000 salasigaretti ja ligi 330 liitrit salaalkoholi (teisendatuna absoluutalkoholiks). Tänavu 1,4 miljonit salasigaretti ja ligi 5300 liitrit salaalkoholi.

Maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Järgi sõnul on välispiiril peamiseks salakaubaveo artikliks sigaretid.

«Hüppeliselt on kasvanud nii-öelda «halli passi» omanike piiriületused ning nende poolt toimepandud tollieeskirjade rikkumiste arv,» räägib Järg.

Salakaubaveo peamiseks mooduseks piiril on keskmiselt suurte koguste, 10 000-30 000 sigaretti, peitmine sõidukite konstruktsioonidesse.

Kokku toimus piiripunktides 2009. aasta kolme kuuga 5243 läbivaatust, mille käigus avastati 1351 rikkumist.

Lisaks tavakontrollile tehti tänavu esimese kolme kuu jooksul liikuvate röntgenseadmete abil piiripunktides kokku 3918 läbivalgustust, millest täiendavale füüsilisele läbivaatamisele suunati 354 veost. Nendest omakorda 85 puhul avastati tollieeskirjade rikkumisi.

Tollikontrolli üksused avastasid kolme kuuga muuhulgas ka 29 narkootiliste ainetega seotud juhtumit. Suuremad neist olid Tallinnas, kus Maksu- ja Tolliameti uurimisüksuste ja politsei koostöös avastati kokku üle 6 kilo amfetamiini ja enam kui 4800 ecstasy-tabletti.

Lisaks avastati 29 tanklast mittekvaliteetse kütuse müük. Maanteedel tuvastasid kontrollrühmad 150 rikkumist, mille hulgas kõige arvukamad olid erimärgistatud kütuse kasutamise juhtumid.

Tollikontrolli liikuvad rühmad viisid läbi ja osalesid ka erinevatel turgudel toimunud operatsioonides. Näiteks avastati veebruaris Tallinna Keskturul 69 000 sigaretti ja 100 liitrit kanget alkoholi, Pärnu turul 3200 sigaretti ja Jõhvi turul mitme kontrolli käigus kokku ligi 11 000 sigaretti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles