Riisalo: kodukulude lubadus on viinud IRLi ebaõiglaselt kriitika alla

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi valimisreklaam enne eelmisi riigikogu valimisi
IRLi valimisreklaam enne eelmisi riigikogu valimisi Foto: Stanislav Moshkov / Den za Dnjom

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) peasekretäri Tiit Riisalo hinnangul on erakond saanud kodukulude alandamise valimislubaduse tõttu ebaõiglaselt kriitikat.

Riisalo sõnul otsustas IRL korraldada valimislepingu täitmise kohta vahekampaania, arvestades poliitikutele sageli tehtavat etteheidet, et valijad meenuvad neile alles enne valimisi. «Me leidsime, et korrektne on suhelda ka valimistevahelisel ajal ja kuna praegu on pool aega läbi, on mõttekas aru anda sellest, mida me oleme teinud,» ütles ta.

Tema sõnul on erakonna valimislubaduste täitmist kritiseerinud eelkõige opositsioon, väites, et IRL on lubanud alandada koduga seotud kulutusi, näiteks elektri hinda, samas kui elektri hind tegelikult tõuseb.

«See on kergelt demagoogiline rünnak, sest esiteks pole IRL kunagi lubanud elektri hinda alandada ja teiseks, iga asja üle järele mõtlev inimene saab aru, et turumajanduse tingimustes ei ole võimalik hinda riiklikult reguleerida,» rääkis ta ja avaldas arvamust, et kümne aasta pärast saab elektri vabaturule minek hoopis teistsuguse hinnangu, kui esimeste emotsioonide ajel praegu.

Riisalo märkis, et juba siis, kui erakond korraldas 2010. aastal kampaaniat ette valmistades küsitluse, kus inimesed järjestasid oma kõige olulisemad mured ja mille põhjal koostati valimisleping, saadi aru, et kodukuludega seotud temaatika on keeruline ja lihtsaid lahendusi seal ei ole. «Mugavam oleks olnud seda vältida, aga poliitikas olemise ja poliitika tegemise põhilisi aspekte on ju tegeleda nende teemadega, mis on keerulised, mis on murekohad. Diskussioonide tulemusel me otsustasime, et ei ole õige seda teemat vältida,» lausus ta.

Riisalo sõnul ongi erakond püüdnud leida kahe aasta jooksul lahendusi, mida oleks valitsusliidus võimalik ka ellu viia. «Kulusid pole võimalik alandada nii, et valitsus võtab vastu otsuse, et koduga seotud kulud vähenevad näiteks 50 protsenti. Aga tuleb otsida samme, mida on võimalik järk-järgult teha,» ütles ta.

Ta tõi näiteks, et korterelamute soojustamisse on kahe aastaga investeeritud ligi 58 miljonit eurot ning kodualune maa on 1500 ruutmeetri ulatuses maksuvaba. «Nüüd oleme saanud kriitikat, et seal on tohutu piirang ees, 1500 ruutmeetrit, ja on inimesi, kes on pettunud, sest nende krunt on näiteks 1800 ruutmeetrit. Aga see oli see, milleni koalitsioonis läbirääkimistel jõuti, see oli maksimum, mida saavutasime,» lausus Riisalo, kelle sõnul üritatakse liikuda selles suunas, et koduga seotud kulutused väheneksid, ning seda tööd kavatseb erakond jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles