Eesti uus suursaadik Serbias andis üle volikirja

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arti Hilpus.
Arti Hilpus. Foto: Välisministeerium

Eesti uus suursaadik Serbias Arti Hilpus andis täna Serbia presidendile Tomislav Nikolićile üle oma volikirja, suursaadik resideerib Tallinnas.

Volikirja üleandmisele järgnenud vestluses tänas president Nikolić Eestit Serbia Euroopa integratsiooni protsessi järjekindla toetamise eest, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja.

President märkis, et Serbial seisavad ees mitmed kaalukad ja keerulised otsused, seepärast loodetakse selles osas Eesti ja teiste Euroopa Liidu maade toetusele, mõistmisele ja kannatlikkusele.

Suursaadik Hilpus kinnitas Eesti toetuse jätkumist Euroopa Liidu laienemisele ja Serbia ELi-perspektiivile. «Serbia valitsuse poolt möödunud kuudel  tehtud edusammud ELi seatud kriteeriumide täitmisel, sealhulgas dialoogi arendamisel Belgradi ja Priština vahel, väärivad täit tunnustust,» ütles Hilpus.

President Nikolić avaldas kohtumisel soovi edendada ka Serbia ja Eesti vahelisi kahepoolseid suhteid nii majanduse, poliitika, kultuuri kui teaduse valdkonnas. Pikemalt kõneldi kohtumisel Serbia huvist e-valimiste vastu, mis lihtsustaks valimistel osalemist arvukate välismaal elavate serblaste jaoks. Suursaadik Hilpuse sõnul on IT-koostöö üks paljulubavamaid koostöösuundi. «2010. aastal kinkis Eesti Serbiale X-tee lahenduse. Selleks, et asjaga ka praktilisse faasi edasi liikuda, oleks vaja lähemalt määratleda konkreetsed Serbia-poolsed huvid ja vajadused, kus Eesti asutused ning ettevõtted võiks Serbiale abi ja nõu osutada,» lausus suursaadik.

Hilpus märkis kohtumisel ka Eesti valmisolekut koostööks Serbiaga sealsete põlevkiviressursside kasutusele võtmisel. «Oleme igati valmis oma teadmisi jagama, kui Serbia pool on huvitatud Eesti pikaajalistest kogemustest ja nõuannetest selles valdkonnas,» kinnitas ta.

Arti Hilpus on sündinud 1972. aastal Elvas, lõpetanud Tartu Ülikooli ajaloo erialal ning täiendanud end Genfi Julgeolekupoliitika Keskuses. Alates 1996. aastast töötab Arti Hilpus välisministeeriumis, kus ta on olnud personalibüroo direktor ning Euroopa Liidu ühise välis- ja julgeolekupoliitika büroo direktor. Aastatel 2001-2004 oli Hilpus Berliini suursaatkonna 1. sekretär poliitikaküsimustes ning seejärel välisministeeriumi 1. poliitikaosakonna julgeolekupoliitika büroo direktor. Alates 2009. aastast oli Hilpus Eesti suursaadik Norras ja Islandil asukohaga Oslos. Arti Hilpus on ühtlasi ka Eesti suursaadik Endises Jugoslaavia Makedoonia Vabariigis, Bosnias ja Hertsegoviinas ning Montenegros, resideerimisega Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles